blog

Onderlinge concurrentie tussen assistenten

Geen categorie

Workplace bullying: helaas ook aanwezig onder PA’s. De mate van de battle verschilt, maar onderlinge concurrentie tussen assistenten maakt het vak wel degelijk moeilijker dan nodig. We worden dan beehives of snakepits genoemd. Is het echt zo erg?

Onderlinge concurrentie tussen assistenten

Het probleem van deze ondergrondse oorlogen is dat ze onzichtbaar zijn voor buitenstaanders en een destructieve uitwerking hebben. Ik heb het helaas aan den lijve ondervonden en ik kan getuigen dat het allesbehalve leuk is. Lang dacht ik dat de oorzaak lag in de carrièregerichte houding van de assistenten. We kunnen bazig zijn en we beschermen ons terrein als het moet. Ik dacht dat trots en perfectionisme de reden was dat we kil en onaardig tegen elkaar kunnen zijn.

Maar nu, na me een paar jaar verdiept te hebben in de wondere wereld van de assistent, denk ik het te weten: we zijn bang om vervangbaar te zijn als onze manager merkt dat iemand anders beter is dan wij. Met andere woorden: onzekerheid, tekort aan waardering en onduidelijke groeikansen zetten ons op scherp. En dat is een houding waarin alles een aanval kan zijn.

Wat ook niet meehelpt: het ondergrondse roddelcircuit. Ik hoop van harte dat dit niet van toepassing is voor de meesten, maar degenen die ermee te maken hebben weten hoe ontmoedigend het kan zijn. Je zakt dan weg in een staat waar je niet op je best kunt presteren. Het huidige economische klimaat werkt ook niet mee. Ik hoorde laatst de uitspraak: ‘Bij reorganisatie gaan als eerste de bloemen weg bij de receptie en daarna de assistenten.’ Helaas kunnen velen van ons dit bevestigen. En dat werkt concurrentie in de hand.

Een oplossing? Besef dat niet iedereen even goed voor dezelfde persoon kan werken. Velen van ons zitten echt op hun plek en niet iedereen zou op die positie even sterk uit de verf komen. Gun de ander dat wat jij ook wilt. Een goed en warm netwerk tussen assistenten bevordert de naadloze doorstroming. We switchen namelijk gemiddeld elke drie jaar van baan, dus als je netwerk een goed geoliede machine is dan weet je waar en wanneer een plek vrijkomt. Heb je warme banden en ben je goed gepositioneerd, dan zijn je kansen groot om van de ene naar de andere superbaan te surfen. Maak daar dus gebruik van. Ikzelf word vaak gevraagd of ik een goede PA ken en ik stel dan ook graag collega’s voor als de ‘fit’ er is.

Is er wel conflict, be the bigger person en praat het uit. Wil de ander niet meewerken, neem dan afstand. Ben je aan het einde van je Latijn of heb je net een duwtje nodig om een situatie naar je hand te zetten? Verdiep je in je eigen persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om je self-management, self-awareness en self-confidence. Neem de leiding, begin met jezelf en doorzie wat er echt speelt. Je bent immers assistent met een reden: als professional handel je dan wel op onzichtbare wijze maar met overduidelijke resultaten. Niemand is onvervangbaar, maar je kunt jezelf zeker onmisbaar maken.

Het draait om jou en hoe jij bent, maar samen staan we zoveel sterker. We zijn allemaal een uniek tintje in een mooi palet.

Auteur: Anna Tjumina is assistant en oprichter van Global PA Academy. 

Reageer op dit artikel