blog

Koppigheid

Geen categorie

‘Sorry, maar daar ga ik niet mee akkoord! We archiveren hier nu eenmaal op een bepaalde manier’, zeg ik tegen de projectmanager ict aan de andere kant van de lijn. Ik leg verhit de hoorn neer en slaak uit koppigheid een zucht.

Koppigheid
Theresia Sint Nieklaas

Binnen een maand gaan we over naar een nieuw digitaal archiefsysteem. Ik heb het gevoel dat ik de controle verlies. Het idee alleen al: ik moet mijn zorgvuldig opgebouwde mappenstructuur inruilen voor een systeem dat het woord ‘map’ niet eens kent! Instinctief besluit ik om me niet gemakkelijk gewonnen te geven in de discussie met mijn collega over een nieuwe archiefarchitectuur.

Ik werp een blik naar buiten.
Het regent.
En op de stoep langs de autoweg zit een man onder een paraplu in een tuinstoel. Ik denk dat hij in opdracht van de gemeente voorbijkomende auto’s moet tellen. Maar uit krantenberichten begrijp ik al snel dat hij er met een andere bedoeling zit. Al weken positioneert hij zich op een tuinstoel voor het politiebureau. Hij protesteert, omdat de politie hem ‘onheus bejegend’ heeft. Hij eist een excuus. Allerlei geïnteresseerde en betrokken inwoners van Dordrecht uiten hun steun. Ze brengen thee en soep en de man vormt zo een opmerkelijke attractie.

Ik vraag me af of hij een partner heeft en waaruit zijn dag bestond vóór dit protest. Al mijmerend bedenk ik wat deze man anders of beter met zijn tijd had kunnen doen dan op deze manier zijn ongenoegen uiten en afwachten of hij een excuus krijgt.

Dan, na een aantal weken, mis ik zijn tuinstoel. De klager is verdwenen. Hij is met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis.

Wanneer streeft koppigheid het beoogde doel voorbij?

Door drukte, maar ook de cultuur in een organisatie hou je vast aan bepaalde principes of een handelswijze, waardoor de ruimte voor nieuwe ideeën, een goede werkrelatie met een collega of een effectievere werkwijze onder druk komen te staan. Vasthoudendheid kan zo nu en dan helpen om een doel te bereiken. Maar het effect van koppigheid werkt soms averechts.

Ik denk terug aan mijn telefoongesprek van onlangs. De lancering van het nieuwe archiefsysteem staat voor de deur en ook ik zal eraan moeten geloven. Met frisse tegenzin open ik een Excel-sheet om de gevolgen van de systeemwisseling in kaart te brengen.

‘Hoi collega’, stamel ik dan door de telefoon tegen de projectmanager. ‘Ik heb nog maar even de tijd voor de herbouw van mijn archiefstructuur. Zullen we er toch eens samen naar kijken?’

Auteur: Theresia Sint Nieklaas, stafbureau Raad van Bestuur Albert Schweitzer Ziekenhuis en Lid van het Landelijk ExpertPanel Kennismiddagen

Reageer op dit artikel