blog

Op sollicitatie: hoe word jij graag geïnterviewd?

Geen categorie

Situatie: Wat speelde er?

Op sollicitatie: hoe word jij graag geïnterviewd?

Ik werkte bij Bedrijf X en om 10:00u stond er een belangrijk partner bij de receptie voor een afspraak met de CEO. De afspraak stond echter om 13:30u. De partner had een reistijd van een uur erop zitten.

Taak: Wat waren je taken?

Op verzoek van mijn CEO was de afspraak verplaatst van 10:00u naar 13:30u. Ik heb dit overlegd met de PA van de partner, in de agenda verplaatst en via e-mail bevestigd. Het was mijn taak om deze verwarring op te lossen.

Activiteiten: Wat heb je concreet gezegd of gedaan?

Ik heb gecheckt of de afspraak inderdaad goed in de agenda stond, de bevestigingsmail erbij gezocht en de PA gebeld. Daarna ben ik naar de partner gelopen en heb aangegeven hoe vervelend de verwarring was en dat het echt goed was gecommuniceerd. Ik bood aan of hij wellicht een werkruimte wilde en dat ik mijn CEO zou vragen of hij mogelijk eerder beschikbaar was.

Resultaat: Wat gebeurde er daarna?

Ik heb een afspraak verzet die dag, waardoor mijn CEO om 11:30u beschikbaar was. Dit was tot volle tevredenheid van alle betrokkenen. De afspraak kon doorgaan en de wachttijd was minder lang.

De juiste vragen

Daarnaast is het belangrijk dat de interview de juiste vragen stelt waarmee je inzicht krijgt in de emotionele intelligentie:

1. Wat irriteert je het meest aan andere personen?
2. Wat kan ik van jou leren?
3. Waar ben je het meest trots op?

Wees zelf ook kritisch

Een sollicitatiegesprek is er ook voor jou als kandidaat. Je wil zelf ook een goed beeld krijgen van het bedrijf en de functie. Stel daarom zelf ook kritische vragen zoals:

1. Hoe zou je jezelf omschrijven als leidinggevende?
2. Wat is de strategie van het bedrijf voor de komende drie jaar en hoe kan ik daar een rol in spelen?
3. Hoe investeert het bedrijf in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers?
4. Wat doet het bedrijf aan het behouden van talent?

Hoe word jij graag geïnterviewd?

Auteur: freelance PA & life coach Jackie Delgado

Reageer op dit artikel