blog

Mindful op vakantie

Geen categorie

Een professional zorgt voor een gezonde balans en laadt zichzelf tijdens de vakantie op om daarna weer effectief en efficiënt te kunnen werken. Maar dat valt soms niet mee met alle moderne technieken. Hoe kun je écht afstand nemen en volledig relaxen? Deze 5 tips helpen je om dat slim te doen… Fijne vakantie alvast!

Mindful op vakantie

Rond het werk écht af

Dagelijks werken zit in je systeem. Logisch dat het onnatuurlijk voelt wanneer je daarvan ‘opeens’ afstand neemt. Het helpt daarom om enkele dagen voor vertrek het werk gestructureerd af te ronden. Op deze manier maak je je mentaal klaar voor vakantie.

Regel een goede overdracht voor lopende zaken, informeer je collega’s over jouw vakantieperiode, maak eventueel afspraken over bereikbaarheid in ‘noodgevallen’ en stel een professioneel ‘out of office’-bericht op: kort, krachtig en duidelijk voor de ontvangers waar ze terecht kunnen met vragen of opmerkingen. Ook is het waardevol om expliciet te laten weten wat er gebeurt met de mails tijdens jouw vakantie. Leest iemand anders jouw mail, ga je ze zelf bij terugkomst afhandelen of heb jij een andere boodschap?

Ik sprak laatst een teamleider die in zijn afwezigheidsbericht vroeg om nogmaals te mailen na zijn vakantie. Het scheelde hem twee dagen mail doorspitten en voorkwam dat hij actie ondernam op zaken die al achterhaald waren. Slim: stel je out-of-office bericht een dag vóór vertrek in. Dan heb je echt ruimte af te ronden. Je hoeft tenslotte niet meer direct te reageren op de e-mails.

Focus op privé, afstand van werk

OK, je bent echt vertrokken en je hebt afstand genomen van het werk. Nu begint het echte werk: aandacht voor jouw vakantie. Soms best lastig omdat ons brein behoefte heeft om stil te staan bij ‘onopgeloste zaken’. En vaak zijn er op het werk een hele hoop onopgeloste zaken. Het maakt niet uit als je merkt dat jouw brein daar even bij stilstaat, dat kan ook niet anders.

Wat waardevol is, is om het op te merken en interesse te tonen in de werking van jouw brein. ‘Goh, dat is interessant zeg. Dat ik hier op een Grieks eiland tijdens mijn vakantie opeens denk aan dit project…’, om vervolgens weer aandacht te besteden aan de lonkende zee en daarin een frisse duik te nemen. Het was een afleiding en je bent er niet ingetrapt. Hoe vaker je dat doet, hoe minder ‘werk’ er in je brein blijft rondspoken!

Ont-wikkel

Vakantie is bij uitstek een moment om jezelf verder te ontwikkelen. Als mens en niet per se als professional. Het lezen van een boek helpt je om te ontspannen en toch heb je een excuus om met ‘iets’ bezig te zijn. Waar je ook bent, een boek of e-reader kun je altijd meenemen en er ligt thuis vast nog een boek dat je ‘echt eens wil lezen’.

Bij jouw ontwikkeling hoort ook meditatie. Bewust even in het hier en nu zijn en stilstaan bij wat er is. Juist met beide benen op de grond in plaats van het ‘in je hoofd bezig zijn’ met allerlei gedachtes en oordelen. Neem tijdens de vakantie ’s ochtends vroeg of ’s avonds even de tijd om aandacht te besteden aan je ademhaling en alle gedachtes te zien als wolkjes die jouw aandacht opeisen. Ontdek eens wat dit je kan opleveren, is het helemaal niets, dan is het ook prima. Heb je dat er in ieder geval van geleerd!

Leer van andere paradigma’s

Einstein zei ooit: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.” Het is waardevol om andere denkwijzen te verkennen en te waarderen, óók die haaks tegenover de onze staat. Doe daarom je voordeel met de zienswijze van mensen uit andere regio’s, andere landen en andere culturen. Wat zien zij, wat jij (nog) niet ziet?

Ik ergerde me ooit over het feit dat een Frans bakkertje in een klein gehucht mij geen 15 stokbroden wilde verkopen. “Ze staan er toch,” zei ik geïrriteerd. Tijdens het ontbijt besprak ik dit voorval met vrienden. Mijn resultaatgerichtheid, het bemachtigen van 15 broden, stond haaks op haar resultaatgerichtheid: zorg dragen voor haar trouwe klanten. Bovendien bood ze mij, zeer flexibel, aan om morgen extra baguettes te bakken. Super klantgericht dus juist, waar ik in eerste instantie een negatief oordeel over deze bakker had, groeide mijn respect en waardering.

Omdat juist in de vakantie de druk van de ketel is, kun je van die extra gezichtspunten leren. Hoe meer paradigma’s jij kunt benutten bij een uitdaging, hoe beter de aansluiting is bij anderen en hoe makkelijker jij in jouw dagelijkse werk problemen kunt oplossen. De auteur Anais Nin zei ooit: We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wij zijn. Werk daarom aan jouw beperkte kijk op de wereld en leer de waarde in te zien van andere standpunten.

Start weer ‘fris’ na de vakantie

Na het ontspannen en opladen ga je idealiter weer vol energie aan het werk. Het zou mooi zijn als jij er met gerichte focus weer helemaal kunt zijn voor je baas, collega’s en klanten. Op deze manier profiteer je het meest van de energie die je hebt opgedaan tijdens jouw vakantie. Maar hoe kun je die overstap van ontspanning naar inspanning zo goed mogelijk maken?

Plan tijd om te acclimatiseren, zodat je echt weer fris en fruitig aan de slag kunt gaan. Zorg ervoor dat je op tijd thuis bent om je koffers rustig uit te pakken, nog even wat wasjes te draaien en je mentaal klaar te maken voor het werkzame leven. Als je die thuiskom-tijd inplant, draag je het meeste zorg voor jouw zorgvuldig opgebouwde ontspanning. Wanneer je de ‘out of office assistent’ hebt ingesteld tot 1 of 2 dagen na je terugkeer op het werk, verval je ook niet direct in een ren-en-vlieg modus. Je creëert op die manier de tijd om gestructureerd op te starten en de belangrijkste mail opvolging te geven. Bovendien heb je zo ruimte om te werken aan de onderlinge verbinding door jouw vakantie-ervaringen te delen als je er behoefte aan hebt. Of redelijk ontspannen te luisteren naar collega’s die behoefte hebben om die van hen met jou te delen.

Dat is alles! Met slechts 5 concrete tips kun jij meer halen uit je vakantie. En dat terwijl je ontspannen een wijntje drinkt op een Frans terras, een lange wandeltocht maakt in Canada of op een fluisterbootje ronddobbert op de Amsterdamse grachten.

Ook na je vakantie rust in je hoofd?

Geef je dan op voor de training Slim omgaan met gedoe. Hierin leert Maarten Fijnaut je hoe je problemen en gedoe op een andere manier kunt benaderen om ze sneller op te lossen.

‘You can’t stop te waves, but you can learn how to ride them’, geeft de essentie van mindfulness perfect weer. Je kunt stress en onverwachte situaties niet tegengaan, maar je kunt wel leren ermee om te gaan. Precies dat staat centraal in de meerdaagse training Mindful werken.

Reageer op dit artikel