blog

Sta jij jezelf in de weg? Belemmerende overtuigingen

Geen categorie

We houden ons onbewust vaak vast aan overtuigingen en gedachten die gebaseerd zijn op ervaringen uit het verleden. Het kan zijn dat je ouders je regelmatig lieten weten dat wat je ook deed niet goed genoeg was. Of je leidinggevende geeft je dat gevoel. Hierdoor kun je nu een perfectionist zijn en nooit tevreden zijn met een resultaat. Of je begint niet eens met een taak omdat je denkt dat het toch niet lukt.

Sta jij jezelf in de weg? Belemmerende overtuigingen

Ondanks je persoonlijke groei en je ontwikkeling kun je last blijven houden van deze belemmerende overtuigingen. We denken hierin vaak dat we de enige zijn. Niets is minder waar. Veel voorkomende belemmerende overtuigingen zijn:

  • ‘Ik ben niet goed genoeg.’
  • ‘Dat lukt mij toch niet.’
  • ‘Dat is niets voor mij.’
  • ‘Ik moet het allemaal alleen doen.’
  • ‘Ik kan mijzelf niet volledig laten zien ander word ik afgewezen.’
  • ‘Ik kan niemand vertrouwen want dan word ik verraden.’
  • ‘Ik ga geen nieuwe relatie aan, mannen/vrouwen zijn niet te vertrouwen.’
  • ‘Ik jaag mijn dromen niet achterna omdat ik vast faal.’
  • ‘Ik kan niet veel meer dan secretaresse/…/… zijn.’

Deze overtuigingen leven vaak in ons onbewuste, ‘de ijsberg’ onder water. Maar ze hebben wel weerslag op ons gedrag en op onze gedachten. Vaak probeer je onbewust je belemmerende overtuigingen voor de buitenwereld te verbergen. Dit kan lang goed gaan, maar toch blijft het ergens knagen en kun je het niet volledig loslaten. En op momenten dat je het het minst verwacht kan zo’n overtuiging weer opkomen. Zelfs al ben je al eerder bewust geweest van die overtuiging en dacht je dat je eruit was. Wil je hiermee aan de slag gaan, dan vergt dat moed.

In mijn coachingspraktijk vind ik coaching op belemmerende overtuigingen heel interessant. Dit onderdeel geeft vaak de sleutel naar waar je wilt staan in je leven. Of beter gezegd het is de reden dat je niet bent waar je wilt zijn. Het werkt enorm bevrijdend.

Auteur: freelance PA & life coach Jackie Delgado

Reageer op dit artikel