blog

Beeld bijstellen

Geen categorie

Soms moet je een beeld bijstellen, van jezelf, of van je toekomst. Of even scherpstellen. Als kind dacht ik vaak aan mijn toekomst, maar die toekomst bleef vaag en trillerig, alsof ik door rookglas keek. Dierenarts wilde ik worden, boswachter of schrijver.

Beeld bijstellen

Ik verzorgde mijn guppen en cavia. Ik reed paard. Op feestjes aaide ik de kat in de keuken of ik liet de hond uit. Als ik later groot ben, wil ik een huis vol dieren, dacht ik. Ik ga op een boerderij wonen met kussens op de grond en een appeltaart in de oven en ik kweek mijn eigen tomaten en krootjes.

Maar ik koos anders en ik ging Nederlands studeren, want ik ben dol op taal, lezen en schrijven. Reacties op mijn studiekeuze waren: ‘Maar je kan toch al Nederlands?’, ‘Dan zie je alle spelfouten in mijn e-mails!’, ‘Dan word je zeker juf’ en mijn broer zei plagend: ‘Mijn zus doet een cursus’. Een vastomlijnd doel had ik niet. Wel dat ik graag wilde schrijven. Iets met boeken, dacht ik dan. Of een tijdschrift. Die hoop werd bijna de bodem ingeslagen door een docent die op de allereerste studiedag bars zei: ‘Als je schrijver wil worden, kun je beter geschiedenis of een vreemde taal gaan studeren. Driekwart van jullie wordt leraar.’ Ik schrok. Dat niet, dacht ik, dat in vredesnaam niet.

De toekomst is nu, en ik heb geen enkel dier in huis. Mijn twee apenkoppen van kinderen niet meegerekend. Ik kweek geen eigen groenten en ben geen leraar. Maar ik schrijf en redigeer en doe een hoop andere leuke dingen. (Ik heb wel een man die leraar is. Dat dan weer wel.)

Of je nu redacteur of assistant bent, het verkennen van je grenzen en wat je nog wil ontdekken helpt in je loopbaan. Met aandacht las ik het artikel van Karen Visser in onze juni-editie van Management Support waarin ze belemmerende overtuigingen bespreekt en vertelt waarom je grenzen opzoeken zo goed is. Verandering van perspectief kan ontzettend helpen. Een andere keuze maken ook. En pak je zo’n belemmerende overtuiging aan, dan maak je feitelijk ook meteen een leerzaam uitstapje buiten je comfortzone.

Het is niet makkelijk, het gaat met ups en downs, maar je vindt je weg wel. Op je eigen manier. Even zoeken en scherpstellen. En je weet wat ze zeggen: be careful what you wish for, because you just might get it all!

Reageer op dit artikel