blog

10 tips om ownership te nemen in je werk

Geen categorie

10 tips om ownership te nemen in je werk

Door ownership te tonen in je werkzaamheden ga je sterker in je schoenen staan. Je komt zelfverzekerd over en neemt de verantwoordelijkheid als er iets misgaat. Als je dit goed doet kunnen er deuren voor je open gaan. De tips in dit artikel helpen je daarbij.

1. Zie jezelf als probleemoplosser

Zie jezelf als een probleemoplosser in jouw vakgebied. Meestal is er sprake van een discrepantie tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. En jij bent de expert om dit ‘tussenliggende’ probleem op te lossen.

2. Een duidelijk doel

Hou je doel duidelijk voor ogen, focus je hierop. Maak heldere afspraken, formuleer je doelen SMART. Hierdoor kun je je doelen ook makkelijker behalen.

3. Neem verantwoordelijkheid

Neem verantwoordelijkheid voor je acties en de wijze waarop je jouw taken uitvoert. Ook als deze taken niet zo goed gaan of mislopen, pak ze dan juist op en los het op. Dit laat zien dat je met dit soort situaties om kunt gaan en dat staat professioneel.

4. Geef je behoeftes prioriteit

Creëer een omgeving waarin jij het beste functioneert. Wat heb je nodig? Welke input heb je nodig van je collega’s? Welke skills zou je kunnen ontwikkelen om je werk nog beter te doen?

5. Wees proactief

Wees proactief en blijf scherp. Zie wat goed werkt en wat beter kan. Pas je aanpak aan waar nodig. Neem geen genoegen met minder. Door proactief aan de slag te gaan blijf je bezig, dit komt ook goed over op collega’s en je manager.

6. Open mind

Hou een open mind en blijf enthousiast. Ook als de mening van een collega niet aansluit op die van jou, probeer het van hun kant te zien, wie weet wat je ervan leert.

7. Daag jezelf uit

Maak het verschil en zet waar mogelijk een tandje bij. Blijf jezelf continu uitdagen. Dit kan je ook doen door bijvoorbeeld opleidingen of trainingen te volgen.

8. Wees communicatief

Blijf communiceren; juist als iets niet lukt conform afspraak. Zie het niet als falen. Wees creatief en kom met een betere aanpak.

9. Bereid om te leren

Blijf altijd bereid om te leren van je acties in goede en slechte tijden. Bedenk dat je juist in uitdagende tijden het meeste leert. Hiermee vergroot je bovendien je zelfvertrouwen.

10. Evalueer je acties

Vraag jezelf af wat je zou kunnen doen om je resultaten te verbeteren. Evalueer je acties en maak waar mogelijk een nieuwe werkomschrijving voor taken of projecten die vaker voorkomen.

Auteur: freelance PA & life coach Jackie Delgado

Meer controle nemen op de werkvloer

Wees effectief assertief!

Opleiding Effectief assertief. Vind jij het ook soms lastig om voor je eigen belangen op te komen? Of om nee te zeggen? Heb je moeite om je mening te laten horen en feedback te geven? Wil je beter worden in je grenzen aangeven? Leer dan effectief assertief te zijn.

Reageer op dit artikel