checklist

Neem je verantwoordelijkheid, versterk je performance

Geen categorie

In veranderende tijden is het essentieel dat jij als managementondersteuner je verantwoordelijkheid neemt. Dat je proactief je manager laat zien dat je stevig in je schoenen staat. Dat je geen twijfel laat bestaan over je talent, prestaties en functiewaarde en dat je duurzaam en flexibel inzetbaar bent en blijft. Hoe krijg jij dit nog beter […]

In veranderende tijden is het essentieel dat jij als managementondersteuner je verantwoordelijkheid neemt. Dat je proactief je manager laat zien dat je stevig in je schoenen staat. Dat je geen twijfel laat bestaan over je talent, prestaties en functiewaarde en dat je duurzaam en flexibel inzetbaar bent en blijft. Hoe krijg jij dit nog beter voor elkaar? Wat inspireert jou, wat is je missie en wat zet je aan tot de juiste actie en werkzaamheden? Maak helder waarom jij relevant bent voor je manager of je team voor nu én in de toekomst.

Trainer en expert op het gebied van personal branding en performance Jocelyn Rebbens legt je de fijne kneepjes uit bij de 2-daagse training!

Hier volgen alvast belangrijke tips:

1. Ga verder dan strikt je functie-eisen.
2. Toon je betrokkenheid, ondersteun, geef complimenten en credits aan degenen die aan jouw succes bijdragen.
3. Niets is perfect. Tolereer de wat uitzonderlijke zaken in je organisatie en verbind je met je werkplek.
4. Wees een positieve ambassadeur.
5. Andermans perceptie van jouw waarde telt! Dus manage verwachtingen vooraf en overtref deze…

Personal branding: mode of must?
Werkzoekend? 7 tips om de moed erin te houden
10 tips voor perfecte ondersteunin
g [Vakbase]
Personal branding: do’s en don’ts [Vakbase]

Reageer op dit artikel