checklist

Duurzaamheid bij je evenement: tips [Vakbase]

Geen categorie

Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, sustainability. Allemaal woorden die je in de meeste bedrijven om de oren vliegen. Ook bij het organiseren van evenementen is er een duidelijke trend om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Klinkt allemaal mooi, maar wat is “duurzaam” nou eigenlijk en wat kun je ermee als je evenementen organiseert? Maatschappelijk Verantwoord […]

Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, sustainability. Allemaal woorden die je in de meeste bedrijven om de oren vliegen. Ook bij het organiseren van evenementen is er een duidelijke trend om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Klinkt allemaal mooi, maar wat is “duurzaam” nou eigenlijk en wat kun je ermee als je evenementen organiseert?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of Corporate Social Responsibility is gebaseerd op de 3 P’s van People, Planet en Profit. De bedoeling is dat er, naast het behalen van winst, rekening gehouden wordt met het milieu en dat er ook oog is voor sociale aspecten binnen en buiten de organisatie. Het doel is om onze planeet bruikbaar door te kunnen geven aan de volgende generaties.

Evenementen

Grote kans dat er een spanningsveld is tussen organiseren op een duurzame manier en efficiency, kostenoverwegingen, wensen en voorkeuren van je opdrachtgever. Daarom volgt hierna een aantal onderdelen waar je op een relatief eenvoudige manier ‘groen’ kan doen. Selecteer de voor jou bruikbare opties en stel je duurzame evenement à la carte samen:

Evenement algemeen

– Je kunt via allerlei websites je evenement CO2-neutraal maken. Amsterdam RAI werkt bijvoorbeeld samen met Groenbalans.
– Probeer zo veel mogelijk materialen (denk bijvoorbeeld aan pennen, badgehouders en posters, maar ook een beursstand) meerdere malen te gebruiken en deel geen goodiebags met brochures uit.
– Denk eens aan planten of bomen in plaats van bederfelijke bloemstukken; de locatie kun je hierin adviseren.

Locatie

– Kies een locatie die past bij het aantal gasten dat je verwacht en bij het doel van je bijeenkomst. Als er te veel aangepast moet worden of alle benodigdheden moeten worden gebracht dan is dat extra belastend voor het milieu.
– Om de reisafstanden te beperken is het goed om een centraal gelegen locatie te zoeken.
– Kijk of de locatie bereikbaar is met openbaar vervoer. Eventueel kun je mensen laten carpoolen of je kunt een bus inzetten. Dat scheelt in het aantal auto’s en dus in de CO2-uitstoot.
– Zoek een locatie met een Green Key of ander duurzaamheidcertificaat. Dan weet je hoe de locatie omgaat met bijvoorbeeld afval, (groene) stroom en led-verlichting. Sommige locaties vermelden dit ook op hun site, zie bijvoorbeeld Ahoy of Bilderberg.
– Vraag na of de leveranciers duurzaam werken.

Uitnodiging

– Per e-mail uitnodigen is het minst belastend voor het milieu.
– Je kunt CO2-neutraal een website of app laten bouwen. Google daarvoor op “carbon neutral web hosting”.
– Wil je graag per post uitnodigen, denk dan aan papier met het FSC-keurmerk, gebruik van natuurinkt en ecofonts, dat zijn lettertypes met minieme witte plekjes erin waardoor er minder inkt gebruikt wordt.

Catering

– Cateraars werken zelf vaak duurzaam en kunnen je goed adviseren. Maak daar gebruik van!
– No show is een van de belangrijkste veroorzakers van voedselverspilling. Een filmpje dat het effect treffend weergeeft is “Don’t spoil the party”.  Probeer dus zo accuraat mogelijk het aantal gasten aan te geven bij de cateraar.
– Ook vooraf een menu kiezen in plaats van à la carte dineren gaat voedselverspilling tegen. Vooral bij grote groepen moet er anders veel dubbel voorbereid worden omwille van de tijd. Wat niet besteld wordt, wordt weggegooid!
– Live cooking ziet er niet alleen heel leuk uit tijdens je evenement, je gaat ook nog verspilling tegen doordat de kok kan inspelen op het aantal gasten en dieetwensen. Dit kun je inzetten bij buffetten en walking diners.
– Het idee bestaat dat biologisch duur is. Dit klopt zeker niet altijd, dus vraag erom bij de cateraar.
– Groente is hip om drie redenen: het kost minder om te produceren, is minder milieubelastend dan vlees én het is gezond.
– Als de cateraar werkt met regionale producten uit het seizoen hoeft er zo min mogelijk afstand afgelegd te worden voor gebruik (low food miles) en worden er geen kassen verwarmd om bijvoorbeeld aardbeien in december te leveren…
– Fairtrade betekent dat de producten voor een goede prijs bij de boeren gekocht worden. Zo ken je meteen de oorsprong van het voedsel.

Waarschijnlijk lukt het niet om alle genoemde punten te gebruiken bij je evenementen, maar ook met het aanpassen van een enkel onderdeel kun je al een verschil maken. Het begint bij bewust organiseren!

10 manieren om Secretaressedag te vieren
Briefing evenement
10 tips voor een goed voorbereide zakenreis [Vakbase]
Gasten ontvangen op kantoor [Vakbase]
Boek: Evenementen Support
Training: Evenementen organiseren

Reageer op dit artikel