checklist

Stop met uitstellen

Geen categorie

Met drie mini-acties Invulling geven aan je ambities is een mooi streven, maar dat wordt vaak tegengehouden door de waan van de dag. Drukte en urgentie zorgen ervoor dat je niet toekomt aan oprechte aandacht voor medewerkers, klanten en andere belangrijke relaties. Ook belangrijke innovatieve plannen belanden keer op keer onderop de stapel. Er zijn […]

Met drie mini-acties

Invulling geven aan je ambities is een mooi streven, maar dat wordt vaak tegengehouden door de waan van de dag. Drukte en urgentie zorgen ervoor dat je niet toekomt aan oprechte aandacht voor medewerkers, klanten en andere belangrijke relaties. Ook belangrijke innovatieve plannen belanden keer op keer onderop de stapel. Er zijn te veel dingen die onverwacht tussendoor komen en de aandacht vragen.

‘Ik kan er niets aan doen!’

De oorzaak hiervan ligt bij de omgeving. Zij komen immers steeds met nieuwe dingen, stappen onverwacht je kamer binnen, bellen je op, vragen je aandacht. Dat kun je niet tegenhouden. Je moet ermee leren leven en proberen om daarnaast toe te komen aan je grootste plannen.
Dit is het beste excuus dat je jezelf kunt geven: ‘Ik kan er niets aan doen’. Door het bij ‘de ander’ te leggen, kun jij gewoon doorgaan met het doen wat je altijd al deed. Het resultaat is een zeurend gevoel van onrust, veroorzaakt doordat je je eigen ambities maar blijft uitstellen. Want dat is wat er gebeurt. Je doet het zelf.

Gewoonte

Het lastige van dit soort uitstelgedrag is dat het een gewoonte wordt. Je zegt immers niet tegen jezelf: ‘ik ga nooit kiezen voor of invulling geven aan wat ik ECHT belangrijk vind’. Je zegt ‘ik doe het morgen, volgende week, volgend jaar’, of ‘ als de kinderen naar school zijn’, ‘als dit drukke project klaar is’ of ‘als onze omzet weer op niveau is. En zo houd je jezelf koest, snoer je je ambitie in en sukkelt het leven voort.

Overleven

Dit houdt je in het standje ‘overleven’, wat precies is wat je oerinstinct graag wil. Die heeft namelijk als taak om te zorgen dat je overleeft. Dus als alles blijft zoals het is, dan is dat lekker overzichtelijk en vooral (bewezen!) veilig. Je oerinstinct heeft niets met nieuwe uitdagingen, voldoening en positieve energie. Dat is ongewis en dus onveilig.

Verschil

Deze gewoontes zijn dan ook de tegengestelde kracht van je ambitie om een verschil te maken. Zoals het kwaad de tegengestelde kracht is van het goed, donker van licht en eb van vloed, zo is de instinctieve veiligheid om te overleven de tegengestelde kracht van je ambitie om er echt toe te doen en een verschil te maken voor je omgeving.
Laat je dus niet langer tegenhouden, bied tegenkracht en maak je ambities waar. Je uitstelgedrag is gemakkelijker te verslaan als je precies weet waarin jij een verschil wilt maken. De onderstaande stappen kunnen je daarbij helpen.

Praktisch stappenplan om echt aan de slag te komen

Bepaal heel concreet wat je wilt bereiken. Schrijf dat op in één positieve zin. Dus niet ‘Ik wil van mijn uitstelgedrag af’ maar ‘ik zet een nieuwe dienst in de markt’ of ‘ik vind de beste plek voor mij in deze reorganisatie’.

3 acties

– Bepaal elke vrijdagmiddag 3 superconcrete acties die je direct dichter bij je doel brengen. Dit kunnen ogenschijnlijk heel kleine acties te zijn, maak ze niet groter dan dat jij tijd hebt. Bijvoorbeeld: ‘ik schrijf de eerste 2 alinea’s van de webpagina van mijn dienst’ of ‘ik plan een gesprek met mijn leidinggevende om het te hebben over zijn beeld van mijn kwaliteiten.’

– Kijk op vrijdag naar het resultaat! Kijk niet naar de tijd die je erin hebt gestoken, maar naar het effect van deze kleine acties.

– Bepaal op basis daarvan wat je 3 acties zijn voor de volgende week. Uiteraard met het einddoel voor ogen en acties die je direct helpen om dat doel te realiseren.

– Kortom: zet je over je uitstelgedrag heen, door grote ambities op te delen in 3 mini-acties voor een week die je zeker kunt halen. Moet je eens kijken hoeveel resultaat je dan boekt in een maand tijd!

Geschreven door Callista Roelofs van WaanBrekers. Zij is auteur van het management eBook ‘Breek uit de Waan van de Dag!’ Vraag het gratis aan op www.WaanBrekers.nl.

Bekijk ook eens de training Powerassistant in control, met het onderdeel ‘Je eigen beren temmen’, waarin je onder andere leert de regie te nemen in plaats van af te wachten!

Flexibel plannen
Timemanagement: aanpak van tijdvreters
Onderhandelen over je prioriteiten [Vakbase]
8 praktische ideeën die je helpen loslaten [Vakbase]
Training: Future Proof Skills

Reageer op dit artikel