checklist

Tips tegen technostress

Geen categorie

Technostress

De stress die ontstaat als gevolg van de druk om continu bereikbaar te zijn, alles te volgen en voortdurend snel te reageren heeft zelfs een eigen naam gekregen: technostress. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn:

  • een continu gespannen gevoel;
  • oververmoeidheid, omdat je geen tijd hebt om te herstellen van het werk;
  • RSI, omdat je al snel in dezelfde houding werkt, die niet ergonomisch verantwoord is;
  • een slechte balans tussen werk en privé, omdat het werk nooit ophoudt, of zelfs;
  • een burn-out als gevolg van te grote werkdruk.

Tips tegen technostress

Merk jij dat je eigenlijk niet zonder je mobiel kunt? Heb je een gespannen gevoel als je ziet dat je allerlei nieuwe meldingen hebt? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

1 Zet je telefoon af en toe uit

Ieder mens heeft tijd nodig om even niet met werk bezig te zijn. Dat zorgt voor een leeg hoofd, waardoor je daarna met meer creativiteit en een uitgerust gevoel weer aan de slag te gaan. Ben jij toe aan een avond ontspanning? Laat die dan niet verstoren en zet je telefoon een keertje uit.

2 Verander de instellingen op je telefoon of tablet

De continue stroom van meldingen op je mobiel kan je aardig afleiden. Door de instellingen te veranderen krijg je de informatie alleen wanneer jij het wilt.

3 Kaart het aan bij je leidinggevende

Heb jij het gevoel dat je continu bereikbaar moet zijn? Kijk of je afspraken kunt maken met je leidinggevende. Wie weet is er een oplossing mogelijk, bijvoorbeeld dat je mail wordt doorgeschakeld naar iemand anders op de dagen dat jij er niet bent.

4. Maak afspraken met jezelf

Bedenk op welke momenten je wel bereikbaar wilt zijn en wanneer ook niet. Deze afspraken helpen je om bewust om te gaan met alle informatie die er op je afkomt. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je voor het slapen gaan niet op je mobiel kijkt, zodat je ontspannen naar bed kunt gaan.

5. Plan vaste mailmomenten in

Continu met je mail bezig zijn kan stressverhogend werken. Daarom is het slim om je niet voortdurend te laten afleiden door nieuwe berichten, maar op vaste tijden je mail te checken. Bijvoorbeeld aan het begin van de middag en het einde van de dag. Dat laatste zorgt ervoor dat je ’s ochtends niet overspoeld wordt door een enorme berg mail.

Verder lezen:
Verkennend onderzoek van FNV

Stress op het werk en hoe je ermee kunt omgaan
Stop met uitstellen
12 tips om rust te brengen in wat je doet [Vakbase]
Training: Powerassistant
Training: Van perfectionist naar optimalist

Reageer op dit artikel