nieuws

De ideale medewerker in de ideale organisatie

Geen categorie

Medewerkers die langer dan vijf jaar bij een organisatie werken, worden vaak gezien als loyaal en in-flexibel. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij deze groep de betrokkenheid juist toeneemt door flexibel te werken.

Medewerkers die langer dan vijf jaar bij een organisatie werken, worden vaak gezien als loyaal en in-flexibel. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij deze groep de betrokkenheid juist toeneemt door flexibel te werken.

Dit kwam naar voren uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht onder 278 (merendeels hoogopgeleide) respondenten. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat de betrokkenheid van werknemers die langer dan vijf jaar bij een bedrijf werken, juist toeneemt bij flexibel werken.

Dit betekent dat organisaties die flexibel werken toestaan, investeren in de betrokkenheid van werknemers. Naast de ideale medewerker dus ook de ideale organisatie!

Reageer op dit artikel