nieuws

Blauwe maandag

Geen categorie

Vandaag is het de derde maandag van januari, en dat is de ‘meest depressieve dag van het jaar’, ofwel: Blue Monday. De dagen zijn koud en donker, het geld is op door de feestdagen, goede voornemens zijn gesneuveld, vakanties lijken nog ver weg én het is de eerste dag van een nieuwe werkweek… 

Vandaag is het de derde maandag van januari, en dat is de ‘meest depressieve dag van het jaar’, ofwel: Blue Monday. De dagen zijn koud en donker, het geld is op door de feestdagen, goede voornemens zijn gesneuveld, vakanties lijken nog ver weg én het is de eerste dag van een nieuwe werkweek… 

Cliff Arnall, een  Britse psycholoog, bedacht de term in 2005 samen met een reclamebureau. Collega-psychologen menen echter dat er geen bewijs is dat mensen zich op deze dag somberder voelen dan anders. 

Er zijn allerlei acties om depressieve gevoelens tegen te gaan, bijvoorbeeld flash mobs en optredens. Het Fonds Psychische Gezondheid komt met positieve adviezen tegen een somber gevoel, maar waarschuwt ook het onbehagen van Blue Monday niet te verwarren met het leed van een echte depressie. 

Dagblad Trouw heeft wat tips om onbedaarlijk in de lach te schieten op deze Blue Monday >

Reageer op dit artikel