nieuws

Emoties als bron voor diepgaande verandering

Geen categorie

Veranderingen in organisaties roepen altijd emoties op. Hoe kunt u deze emoties herkennen en op welke manier kunnen ze benut worden voor diepgaande verandering? Die vraag beantwoordt prof. dr. Jaap Boonstra tijdens zijn lezing op de studiedag Over de Rooie op 25 april.

Veranderingen in organisaties roepen altijd emoties op. Hoe kunt u deze emoties herkennen en op welke manier kunnen ze benut worden voor diepgaande verandering? Die vraag beantwoordt prof. dr. Jaap Boonstra tijdens zijn lezing op de studiedag Over de Rooie op 25 april.

Prof. dr. Jaap Boonstra is hoogleraar Organisatieverandering aan de Universiteit van Amsterdam. ‘In deze tijd van veranderprocessen, schaalvergroting en reorganisaties ontstaat er veel onzekerheid binnen organisaties. Sommige mensen worden enthousiast vanwege de mogelijkheden die dat biedt, maar anderen raken verlamd omdat de situatie onvoorspelbaar en gevaarlijk is. Ze verliezen hun toekomstperspectief en daarmee hun gevoel van eigenwaarde.”

Volgens Jaap Boonstra kunnen werkgevers meer rekening houden met de emoties van hun werknemers. ‘Voor veel mensen is het nog een ontdekking dat emoties in organisaties bestaan. Het besef moet verder doordringen. Je moet alert zijn op het herkennen van emoties en ze vervolgens serieus nemen.’ Dan is het tijd om iets aan die emoties te gaan doen.

‘Er zijn talloze mogelijkheden. Ontkennen heeft geen zin. Maar volledig in de emoties meegaan werkt ook niet bevorderend voor een werknemer. Hij of zij kan dan in de slachtofferrol stappen.” Het is beter om het conflict bespreekbaar te maken en erachter te komen wat de achtergrond is. “Stop met argumenteren en toon begrip voor de situatie. Geef mensen de controle over hun eigen leven weer terug door bijvoorbeeld te investeren in opleidingen zodat werknemers goed gekwalificeerd overgaan. Laat zien hoe er iets nieuws kan worden opgebouwd.’

Naast emoties binnen organisaties besteedt de hoogleraar in zijn lezing ook aandacht aan persoonlijke emoties. ‘Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een brandweerman zijn collega verliest en daarvan een trauma oploopt? Welke gevolgen heeft dat voor hemzelf en voor zijn werk? Als werkgever is het ook belangrijk om alert te zijn op individuele en persoonlijke emoties.’

Reageer op dit artikel