nieuws

Hoe je je baan leuk(er) maakt

Geen categorie

Hoe ga jij elke dag naar je werk? Heb je zin in de nieuwe dag? Vind je het leuk om met je collega’s samen te werken? Heb je zin in die klus die vandaag af moet? Heb je genoeg energie om de dag door te komen? Of tel je de uren tot je weer naar huis mag? Als dat zo is wordt het tijd voor actie.

Hoe ga jij elke dag naar je werk? Heb je zin in de nieuwe dag? Vind je het leuk om met je collega’s samen te werken? Heb je zin in die klus die vandaag af moet? Heb je genoeg energie om de dag door te komen? Of tel je de uren tot je weer naar huis mag? Als dat zo is wordt het tijd voor actie.

Voel je je niet meer zo happy in je werk? Dan kunnen deze redenen meespelen:

 

  • Je ziet geen ruimte voor zelforganisatie van je werk.
  • Je hebt het gevoel dat jij of je mening er niet toe doet.
  • Je voelt je niet gezien of gewaardeerd.
  • Je draait te veel op routine en ervaart geen uitdaging.
  • Je hebt te weinig sociale contacten.

 

Deze negatieve gevoelens en ervaringen kunnen leiden tot stress. De oplopende psychische druk die daaruit voortkomt kan zelfs ziekmakend zijn. Maar niet iedereen heeft hier last van. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in staat zijn deze stress om te zetten in positieve actie, die druk veel minder ervaren. Als vanzelfsprekend en onbewust doen zij aan job crafting. Job crafting betekent ‘je functie herstructureren’ ofwel: het upgraden van je baan.

Je kunt natuurljijk ook op zoek gaan naar een nieuwe baan als je niet meer gemotiveerd ben. Maar kom daar in deze tijd maar eens om. In plaats van wanhopig te solliciteren, kun je je energie misschien beter in je huidige baan stoppen en deze interessanter, uitdagender of gewoon leuker maken. 

Meer weten over job crafting? In dit artikel van Els Frigge van Management Support (editie december 2012) lees je alles over het hoe en het wat van job crafting en hoe je je baan door die andere bril bekijkt! 

Reageer op dit artikel