nieuws

Ontslag: de vijf grootste misverstanden

Geen categorie

Vorig jaar rond deze tijd zat 6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos thuis. Afgelopen januari lag dat percentage al op 7,5, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Veel werknemers weten in zo’n geval niet wat hun rechten en plichten zijn. Jurofoon en verzekeringsmaatschappij BNP Paribas Cardif zetten de vijf grootste misverstanden op een rij.

Vorig jaar rond deze tijd zat 6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos thuis. Afgelopen januari lag dat percentage al op 7,5, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Veel werknemers weten in zo’n geval niet wat hun rechten en plichten zijn. Jurofoon en verzekeringsmaatschappij BNP Paribas Cardif zetten de vijf grootste misverstanden op een rij.

 

 1. Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
  Een contract voor bepaalde tijd kun je als werknemer niet zomaar opzeggen. Daar kun je zelfs een boete voor krijgen. Je mag een contract als werknemer alleen beëindigen als dit in de arbeidsovereenkomst of CAO vermeld staat.
 2. Ontslagvergoeding
  Als je zelf ontslag neemt, heb je meestal geen recht op een ontslagvergoeding. Toch denken veel mensen dat ze dat wel recht op hebben,. Daar is echter een goede reden voor nodig. Je moet dan bijvoorbeeld slecht werkgeverschap kunnen bewijzen. De rechter kan in zo’n situatie bepalen of je al dan niet recht hebt op een ontslagvergeoding. 
 3. WW-uitkering
  Je hebt als werknemer geen recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt. Het opzeggen van je baan wordt gezien als verwijtbare werkloosheid. Daardoor vervalt het recht op een WW-uitkering.
 4. Concurrentiebeding
  Tegenwoordig wordt in veel contracten een concurrentiebeding opgenomen. Veel mensen gaan ervan uit dat dit komt te vervallen zodra zij ontslagen worden. Dit is niet juist. Alleen de werkgever of de rechter kan een concurrentiebeding beëindigen.
 5. Opzeggen arbeidsovereenkomst met bepaalde tijd
  Veel mensen weten niet dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch afloopt. Je werkgever hoeft deze dus niet op te zeggen. Wanneer je werkgever niets laat weten, loopt de overeenkomst van rechtswege af.

 

Ook dit jaar staat in het teken van economische recessie. Om ervoor te zorgen dat werknemers zo goed mogelijk zijn voorbereid op onverwachte gebeurtenissen op de werkvloer, biedt Cardif Cares juridische hulp en ondersteunt daarnaast bij het vinden van passende vacatures. Kijk voor informatie op www.bnpparibascardif.nl en/of op www.jurofoon.nl.

Reageer op dit artikel