nieuws

Oudere werknemer veerkrachtiger dan jongere

Geen categorie

In een tijd van oplopende werkloosheid wordt van bedrijven steeds meer creativiteit gevraagd om in een veranderende markt succesvol te opereren. Uit onderzoek blijkt dat vooral oudere werkenden in zo’n situatie over veerkracht beschikken; ze zijn flexibeler en passen zich makkelijker aan. 

In een tijd van oplopende werkloosheid wordt van bedrijven steeds meer creativiteit gevraagd om in een veranderende markt succesvol te opereren. Uit onderzoek blijkt dat vooral oudere werkenden in zo’n situatie over veerkracht beschikken; ze zijn flexibeler en passen zich makkelijker aan.

In het onderzoek (uitgevoerd door TNS Nipo onder bijna 2000 mensen in opdracht van Tempo-Team) geeft een groot deel van de werkenden van 46 jaar en ouder aan het hoofd niet te buigen voor moeilijke tijden; zij blijven rustig, houden het overzicht en denken in oplossingen.

Daarnaast vindt het grootste deel (89 procent) van deze groep altijd wel een manier om met lastige werksituaties om te gaan. Dat percentage ligt onder jongeren beduidend lager (54 procent). En… als het om tegenslagen op het werk gaat, zijn vrouwen optimistischer dan mannen. 20 procent van de mannen hebben moeite met het achter zich laten van tegenslagen, bij de vrouwen ligt dat percentage op 10.

Het onderzoek laat verder zien dat werknemers onzekerder zijn dan hun manager. Vergeleken met managers gaan relatief minder medewerkers uit van een positieve uitkomst bij onzekerheden: managers 73 procent tegen 63 procent van de werknemers.

De resultaten van dit onderzoek hebben alles te maken met de waarde van het psychologisch kapitaal binnen organisaties: het welbevinden van werknemers. Volgens Fred Luthans, professor Management en Organisatiegedrag aan de Universiteit van Nebraska, wordt psychologisch kapitaal gevormd door hoop, optimisme, zelfverzekerdheid en veerkracht.

Als organisaties werken aan het psychologisch kapitaal, daalt het ziekteverzuim, is er minder cynisme, minder verloop en onstaat hogere tevredenheid over en betrokkenheid met het werk!

Reageer op dit artikel