nieuws

Pesten in veel kantoren deel van dagelijkse werkcultuur

Geen categorie

Pesten beperkt zich niet alleen tot het schoolplein. ‘Pesten is in veel kantoren deel van de dagelijkse werkcultuur’, meent professor Joe Grimm van de Michigan State University. Wanneer pestkoppen afstuderen, houden ze immers niet op met pesten.

Pesten beperkt zich niet alleen tot het schoolplein. ‘Pesten is in veel kantoren deel van de dagelijkse werkcultuur’, meent professor Joe Grimm van de Michigan State University. Wanneer pestkoppen afstuderen, houden ze immers niet op met pesten.

De officiële definitie van pesten is ‘herhaaldelijke, gezondheidschadende mishandeling door één of meerdere daders’. Dat is de mening van het Amerikaanse ‘Workplace Bullying Institute’ dat antipestcampagnes in de VS financiert. Het kan de vorm aannemen van ‘verbaal geweld of beledigend gedrag’ en heeft een ‘bedreigend, vernederend, intimiderend of saboterend doel. 

In de zakenwereld gaat pesten vaak over macht, controle en ambitie. Werknemers pesten collega’s om ze onder de knoet te houden, ze te verplichten voor hen te werken of om zich superieur te voelen. Werkende pestkoppen zijn overigens veel sluwer en berekenender dan pestkoppen op school.

Gedragsspecialiste Kathi Elster onderscheidt zes typen kantoorpestkoppen.

1. De IJsprinses doet alles om zich superieur te voelen. Ze houdt ervan anderen te kleineren en te negeren en is niet in staat de gevolgen van haar gedrag te overzien.

2. De Toiletroddelaar is sluw en manipulerend. Hij hitst anderen tegen je op tijdens praatjes in de toiletruimte en via Facebook.

3. De Alpha Mean Girl orkestreert collectieve pestaanvallen. Zij lijkt de meest kwaadaardige van de groep, maar eigenlijk is ze vooral heel onzeker.

4. De Psychopaat is biologisch voorbestemd om van je leven een hel te maken. Pesten is het enige dat hij kan. Hij zal nooit veranderen.

5. De Don is machtsgeil en heeft zijn roeping als maffiabaas gemist. Hij moet altijd gelijk hebben en eist absolute gehoorzaamheid en loyaliteit van iedereen.

6. De Hulpbehoevende Collega is zo hulpeloos en komt je zo vaak om raad vragen dat jij de neiging krijgt om gemeen tegen haar te doen. Maar pas op: voor je het weet ben je zelf een pestkop!

Herken je deze types en ben jij regelmatig het mikpunt van pesterijen? Blijf er niet mee rondlopen. Schakel hulp in. Praat met een vertrouwenspersoon, als die tenminste in jouw bedrijf aanwezig is. Of raadpleeg de site van de FNV. Daar vind je veel relevante in formatie over pesten op het werk: www.fnv.nl

Reageer op dit artikel