nieuws

De opkomst van de VA

Geen categorie

Steeds meer Nederlandse bedrijven doen een beroep op een Virtuele Assistent (VA). Uit onderzoek van Elance, ’s werelds grootste platform voor online werk, blijkt dat Nederlandse bedrijven vorig jaar 50 procent meer uitgaven aan virtuele assistenten dan in 2011.

Steeds meer Nederlandse bedrijven doen een beroep op een Virtuele Assistent (VA). Uit onderzoek van Elance, ’s werelds grootste platform voor online werk, blijkt dat Nederlandse bedrijven vorig jaar 50 procent meer uitgaven aan virtuele assistenten dan in 2011.

De bedrijven schakelen het vaakst virtuele assistenten in uit India, gevolgd door de USA, het Verenigd Koninkrijk, Pakistan en de Filipijnen. Vooral zzp’ers en kleine bedrijven maken gretig gebruik van virtuele assistenten. De assistenten kunnen onder meer administratieve taken uitvoeren. Elance verwacht niet dat de virtuele assistenten de plaats in zullen nemen van secretaressen en personal assistants. Wel zullen er in de toekomst meer hybride organisaties ontstaan, die online werknemers en kantoormedewerkers combineren.

Het aantal administratieve taken dat via Elance werd uitgezet door Nederlandse bedrijven nam in 2012 toe met 69 procent. Het aantal ingehuurde freelancers binnen de categorie administratieve ondersteuning kwam uit op 225. Ten opzichte van 2011 is dat een stijging van 110 procent.

Reageer op dit artikel