nieuws

Het Nieuwe Werken is balanceren tussen werk en privé

Geen categorie

Het Nieuwe Werken blijft groeien. Steeds meer werknemers beslissen zelf waar en wanneer ze hun werk doen. Daarbij is het vaak lastig om de juiste balans in werk en privé te houden. Toch neemt de angst af dat het tot meer stress en burn-out leidt.

Het Nieuwe Werken blijft groeien. Steeds meer werknemers beslissen zelf waar en wanneer ze hun werk doen. Daarbij is het vaak lastig om de juiste balans in werk en privé te houden. Toch neemt de angst af dat het leidt tot meer stress en burn-out.

Dat is de conclusie uit het vijfde Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken onder bijna 3.000 werknemers bij bedrijfsleven, overheid, onderwijs, cultuur en welzijn. 

Het Nieuwe Werken heeft zéker wel impact op het privéleven. Het betekent regelmatig in de avonden of in het weekend werken, zegt 60%. 88% zegt dat werk minstens eenmaal per week in het privéleven binnendringt. Toch zijn we niet meer zo bang dat het leidt tot meer stress. Nog maar een kwart van de ondervraagden denkt dat Het Nieuwe Werken hiertoe leidt. Vorig jaar was dat nog 31%. 

Verder laat het onderzoek zien dat er nog de nodige vragen over Het Nieuwe Werken bestaan.
‘Ik heb het zelf wel onder controle, maar het ‘wij’-gevoel staat onder druk’, is een van de conclusies van het onderzoek.

‘Natuurlijk zijn er mensen die het moeilijk vinden om de grens te trekken tussen werk en privé’, stelt Henny van Egmond, partner bij adviesbureau Yolk die regelmatig adviesopdrachten uitvoert over Het Nieuwe Werken. Het is zaak voor organisaties om medewerkers daarbij te helpen, goede afspraken te maken over bereikbaar en beschikbaar zijn, maar ook over wanneer niet. En als het echt niet lukt: bewust kiezen om elke werkdag naar kantoor te gaan omdat je daar nu eenmaal het meest effectief werkt is ook Het Nieuwe Werken.

Er is dus niet mis met ‘kantoor’. Het blijft voor een ruime meerderheid van de deelnemers nog altijd de basis. Veel mensen gedijen nog altijd beter op een vaste werkplek en met regelmatig face-to-facecontact met collega’s, is ook de mening van een van de deelnemers.

Hoe plukken we dan de vruchten van Het Nieuwe Werken?
Verbonden en betrokken blijven met het bedrijf en met elkaar zijn heel belangrijk volgens de toelichtingen bij de antwoorden. 

Vertrouwen in medewerkers vindt 70% de belangrijkste succesfactor. Managers moeten sturen op output en niet op aanwezigheid, en medewerkers moeten die vrijheid aankunnen. Dat vraagt om ‘resultaten kunnen benoemen en erop sturen.’

Bron: Werken 2.0

Veel informatie over Het Nieuwe Werken vind je ook achter www.overhetnieuwewerken.nl

En bekijk ook eens de nieuwe Masterclass Het Nieuwe Werken op het secretariaat!

Reageer op dit artikel