nieuws

Hoogste percentage dagelijkse pijnklachten

Geen categorie

Uit onafhankelijk onderzoek onder ruim 4.000 respondenten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen blijkt dat een slechte werkplek zorgt voor grote gezondheidsproblemen. De kosten die gemoeid zijn met de uitval van werknemers lopen alleen in Nederland al in de miljarden euro’s per jaar.

Uit onafhankelijk onderzoek onder ruim vierduizend respondenten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen blijkt dat een slechte werkplek zorgt voor grote gezondheidsproblemen. De kosten die gemoeid zijn met de uitval van werknemers lopen alleen in Nederland al in de miljarden euro’s per jaar.

Opvallende resultaten
Het onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Fellowes, leverancier van kantoorbenodigdheden en laat een aantal opvallende resultaten zien. Zo heeft bijna 2 op de 3 (59%) Nederlandse werknemers al eens last gehad van aandoeningen die rechtstreeks in verband staan met werk aan een computer, laptop of tablet.
Daarvan heeft 62% wekelijks of vaker last en 30% heeft elke dag last.
3,3 miljard euro kosten per jaar.
De meest voorkomende aandoeningen in Nederland zijn pijnlijke of gespannen schouders (33%), pijnlijke polsen en armen (25%), nekpijn (25%) en rugpijn (24%). Het afgelopen jaar heeft 1op de 4 werknemers ziekteverlof op moeten nemen als rechtstreeks gevolg van deze gezondheidsproblemen. Gemiddeld bleef men twintig dagen thuis in de afgelopen twaalf maanden. Dit komt overeen met een kostenpost van ruim 3,3 miljard euro voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Hoogste percentage in Europa
30% van de Nederlandse werknemers ervaart elke dag pijnklachten. Hiermee scoort Nederland het hoogst van alle onderzochte Europese landen. Een reden hiervoor kan liggen in het feit dat Nederlandse werknemers ook het langst achter een desktopcomputer, laptop of tablet zitten: gemiddeld zo’n 6 uur en 43 minuten per dag. Er zijn zelfs behoorlijk wat (39%) Nederlandse werknemers die meer dan 7 uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen.

Bron: Fellowes

Reageer op dit artikel