nieuws

Jongeren niet meer de meest vitale werknemers

Geen categorie

In het verleden waren jongeren tot 35 jaar de meest vitale werknemers van Nederland. Nu moeten ze collega`s van 35-44 jaar op dat punt laten voorgaan. Hebben jongeren het zoveel zwaarder in hun werk?

In het verleden waren jongeren tot 35 jaar de meest vitale werknemers van Nederland. Nu moeten ze collega`s van 35-44 jaar op dat punt laten voorgaan. Hebben jongeren het zoveel zwaarder in hun werk?

Een trendstudie op een database met werknemersenquêtes vanaf 1995 laat zien dat de omslag ongeveer tien jaar geleden plaatsvond, stelt onderzoeksbureau SKB. Trendonderzoek op deze databank naar psychische vermoeidheid laat zien dat tussen 2000 en 2005 een omslag heeft plaatsgevonden. Jongeren zijn niet meer de vitaalste werknemers.

Energiebronnen
SKB onderzocht of er factoren in het werk zijn aan te wijzen die kunnen verklaren waarom er meer psychisch vermoeide werknemers in de jongste leeftijdsgroep zijn, vergeleken met hun tien jaar oudere collega’s. Die factoren bleken er niet te zijn. Jongere werknemers ervaren de eisen die het werk aan hen stelt doorgaans als minder zwaar dan hun oudere collega`s. De hulp- en energiebronnen in het werk die er voor deze leeftijdsgroep toe doen, scoren ook gunstiger. Daarom concludeert SKB dat de oorzaken buiten het werk moeten liggen.

Nare gevolgen
‘Dat je van werken moe wordt is op zich niet erg’, zegt SKB. ‘Als je tussendoor maar voldoende kunt uitrusten. Wie echter jaren onder stress werkt en tussendoor onvoldoende herstelt, raakt psychisch vermoeid. En dat kan een scala aan nare gevolgen hebben. Psychisch vermoeide mensen zijn bijvoorbeeld minder creatief in hun werk, zijn vaker betrokken bij ongelukken, zijn vatbaarder voor infectieziekten, krijgen vaker hart- en vaatziekten en hebben een grotere kans op burn-out.’

Onderzoeksbureau SKB meet de mate van psychische vermoeidheid in de werkbelevingsonderzoeken die de organisatie sinds 1995 bij duizenden organisaties verzorgt. De geanonimiseerde antwoorden van 1,2 miljoen respondenten zijn opgenomen in een landelijke databank. SKB gebruikt die om onderzochte bedrijven te benchmarken met sectorgenoten. 

(Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl)

Reageer op dit artikel