nieuws

Jonge manager kiest voor jong, fris en fruitig

Geen categorie

Veertigplussers met een veel jongere leidinggevende lopen meer risico om te worden ‘afgeserveerd’ dan hun jongere collega’s. Het is eigenlijk te triest voor woorden maar een meerderheid van deze ‘broekies’ werkt liever met jong, fris en fruitig.

Veertigplussers met een veel jongere leidinggevende lopen meer risico om te worden ‘afgeserveerd’ dan hun jongere collega’s. Het is eigenijk te triest voor woorden maar een meerderheid van deze ‘broekies’ werkt liever met jong, fris en fruitig.

Dat blijkt uit onderzoek van prof. dr. Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch human resource management aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Veel leidinggevenden geloven helaas nog steeds dat oudere werknemers minder flexibel zijn, bij veranderingen de hakken in het zand zetten en al helemaal niet ‘vernieuwend’ zijn. Daarnaast zouden ze duurder zijn, minder ambities hebben en star zijn. Tel daar het gebrek aan innovativiteit bij op en het plaatje is compleet. Dus als jij de veertig reeds gepasseerd bent, weet je ook waar die slechte beoordeling vandaan komt. Tenminste… als jouw leidinggevende jonger is dan jij. Leidinggevenden van 47 jaar en ouder blijken iets toleranter in hun beoordeling.

Wie in het MKB werkt staat er beter voor. Daar speelt leeftijd een minder grote rol. Dat komt volgens Van der Heijden omdat daar minder bureaucratie heerst en men elkaar beter kent. Maar: managers en leidinggevenden mogen dan hun voorkeur voor jongeren niet onder stoelen of banken steken; in de toekomst zullen zij de ‘ouderen’ hard nodig hebben. Plus: wie nú 40+ is, mag nog minimaal 26 jaar werken!

Reageer op dit artikel