nieuws

Onderhandelen over je salaris; niet zo slim in deze tijd, of wel

Geen categorie

In deze tijd mag je blij zijn dat je een baan hebt en houdt, dus een voorstel doen voor salarisverhoging is niet zo slim, toch… of wel? Als het wél mogelijk is in je huidige secretaressefunctie meer te gaan verdienen, zul je dat bespreekbaar moeten maken. Met de volgende tips en do’s en don’ts ga je het gesprek in ieder geval met vertrouwen tegemoet. 

In deze tijd mag je blij zijn dat je een baan hebt en houdt, dus een voorstel doen voor salarisverhoging is niet zo slim, toch… of wel? Als het wél mogelijk is in je huidige secretaressefunctie meer te gaan verdienen, zul je dat bespreekbaar moeten maken. Met de volgende tips en do’s en don’ts ga je het gesprek in ieder geval met vertrouwen tegemoet.

Tips
Tijdens de onderhandeling

 • Wees stellig
 • Vermijd verzwakkende woorden en zinnen als ‘toch’?, ‘misschien’ en ‘denk je niet?’
 • Verontschuldig je niet voor wat je wilt zeggen. Dus niet: ‘Sorry, maar ik vind dat…’
 • Vermijd een vragende toon. Buig het einde van je zinnen naar beneden in plaats van naar boven, anders lijkt het alsof je constant om bevestiging vraagt.

Wees kort, direct en houd het zakelijk

 • Verlies je niet in allerlei details. Houd de hoofdlijn in gedachte zodat je gesprekspartner zijn concentratie niet verliest.

Do’s

 1. Durf je wensen te uiten. Wees dus niet bij voorbaat bang dat je ‘nee’ te horen krijgt. Immers, als je je wensen niet uitspreekt, kan een ander ze ook niet vervullen.
 2. Wees vasthoudend, bewaak je eigen grenzen. Neem geen genoegen met vage toezeggingen blijf tactvol, je wilt immers de relatie goed houden.
 3. Blijf scherp, houd rekening met onverwachte wendingen in het gesprek.

Don’ts

 1. De onderhandeling zien als een persoonlijke strijd die je moet winnen.
 2. Oude koeien uit de sloot halen. Ga niet in het verleden wroeten; dat verkleint de kans op een oplossing.
 3. Te snel reageren vanuit emoties: verontwaardiging, boosheid. Probeer bij frustratie afstand te nemen van de situatie; neem een time-out en raap jezelf bij elkaar. Vervolg het gesprek eventueel op een andere dag.
 4. Een beslissing nemen als je onder druk wordt gezet.

Loopbaan- en salarisonderzoek
Wil je weten hoe het er op dit moment met jouw salaris voorstaat? Doe dan mee aan het Management Support Loopbaan- en salarisonderzoek. De uitkomsten worden gepresenteerd op Management Support Live! (3-4 oktober) in de Jaarbeurs Utrecht. Je vindt de onderzoeken op managementsupport.nl. Het invullen ervan kost je slechts 10 minuten, waarmee je ook nog eens kans maakt op een dagtraining!

Reageer op dit artikel