nieuws

Pas op met professioneel gebruik van de tablet

Geen categorie

Bijna de helft van alle Nederlanders is in het bezit van een tablet. Maar pas op. Het professioneel gebruik van een tablet is niet zonder gezondheidsrisico’s.

In de eerste helft van 2013 zijn er 1,3 miljoen tabletgebruikers bijgekomen waardoor het aantal tabletgebruikers inmiddels 5,6 miljoen bedraagt. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek ‘GfK Trends in Digitale Media’ van Intomart GfK. Dit onderzoek verschaft inzicht in het bezit en gebruik van mobiele apparaten. Ook het totale aantal smartphonegebruikers is de eerste helft van 2013 toegenomen met 1 miljoen gebruikers en komt nu uit op ruim 8 miljoen gebruikers. Vooral het tabletgebruik is niet zonder gezondheidsrisico’s.

Wat betekent het voor het functioneren van werknemers? 
Erwin Speklé, senior ergonomist bij Arbo Unie, legt uit. Speklé is geregistreerd Europees Ergonoom en adviseert en begeleidt organisaties bij het verbeteren van hun werkomgeving, werkprocessen en werkplekken. ‘We weten dat de ergonomische problemen bij laptopgebruik groter zijn dan bij reguliere desktopcomputers. De meest opvallende problemen zijn: meer nekflexie, ongunstige polshoudingen en niet-optimale (kleine) kijkafstanden. Juist omdat tablets kleiner zijn dan laptops is de verwachting dat het gebruik van deze computers een nog grotere uitdaging vormt voor het houdings- en bewegingsapparaat. Vooral in de arm, schouder en nek. Hierdoor zal ook het verzuim kunnen toenemen.
Bij een laptop probeer je de ergonomische problemen te verminderen met een laptopstandaard in combinatie met een extern toetsenbord en muis. Bij tablets wordt dit veel minder gedaan. Tablets gebruik je namelijk juist waar deze hulpmiddelen ontbreken of het gebruik ervan zelfs onmogelijk is. Want juist bij werkzaamheden tussendoor en onderweg biedt de tablet uitkomst.’

Ergonomische problemen 

1. Het vasthouden van de tablet tijdens het gebruik 
Hoewel een tablet  in verhouding tot een laptop niet veel (circa 600 gram) weegt, kan de belasting voor sommige spieren toch (te) hoog zijn. Vaak wordt de tablet bij het typen met één hand vastgehouden in een soort pincetgreep, terwijl de andere hand het scherm aanraakt. Juist die pincetgreep is een relatief zwakke greep. Doordat je de tablet in een hoek vasthoudt, is er een hoge belasting van de hand. Die belasting wordt extra verhoogd door de druk op de tablet bij het aanraken van het scherm met de vingers van de andere hand. Om deze krachten te weerstaan moet je bij eenhandig gebruik over langere tijd relatief hard knijpen. Bij langdurig gebruik ontstaan hierdoor vermoeidheids- en overbelastingsklachten (RSI)  in bijvoorbeeld de duim, hand, schouder en nek. 

2. Een overmatige hoofdflexie 
Deze vooroverbuiging van je hoofd leidt tot een hoge belasting en spanning in de nekspieren. Wanneer je een laptop op schoot gebruikt, kun je het scherm onafhankelijk van het toetsenbord kantelen. Dat is bij een tablet niet mogelijk. Hierdoor moet je een bepaalde kijkhoek aannemen, die ook gevolgen heeft voor de bedieningshoek van het toetsenbord en omgekeerd. Hoe lager de positie van het beeldscherm, bijvoorbeeld in de schoot, hoe groter het risico van nek- en schouderklachten kan worden bij gebruikers. Je kunt niet, zoals bij een laptop, het scherm ten opzichte van het toetsenbord kantelen.

Lees op Pw|de Gids het advies voor het zakelijke gebruik van tablets >

Training Effectiever werken met de iPad

Reageer op dit artikel