nieuws

Plagen hoort erbij, pesten niet

Geen categorie

Wie denkt dat pesten alleen op de basisschool voorkomt, heeft het mis. Ook op het werk komt pesten veelvuldig voor. En net als op het schoolplein, worden buitenbeentjes vaker het doelwit van pesten. Wie buiten de groep valt is het mikpunt. En ergo: vooral onaan trekkelijke mensen moeten het ontgelden, blijkt uit onderzoek. 

Wie denkt dat pesten alleen op de basisschool voorkomt, heeft het mis. Ook op het werk komt pesten veelvuldig voor. En net als op het schoolplein, worden buitenbeentjes vaker het doelwit van pesten. Wie buiten de groep valt is het mikpunt. En ergo: vooral onaantrekkelijke mensen moeten het ontgelden, blijkt uit onderzoek. 

Lelijke mensen zijn vaker het mikpunt van kwetsende opmerkingen, onbeschoftheid of gemene grappen, concluderen Timothy Judge, hoogleraar Management aan de business school van de University of Notre Dame, en Brent Scott van de Michigan State University in een gezamenlijk onderzoek.

De onderzoekers ondervroegen 114 mensen over de mate waarin zij gepest werden op het werk. Daarna werd hun foto door andere proefpersonen beoordeeld op aantrekkelijkheid. Niet alleen worden onaantrekkelijke mensen vaker onaardig bejegend door collega’s, de hele maatschappij reageert kwetsend op mensen die moeders mooiste niet zijn stelt Judge. ‘Dat doen we vaker dan we toegeven.’

Uit eerder onderzoek bleek al dat mooie mensen meer kans hebben op een goede baan, een promotie of een hoog salaris. Judge vindt dat mensen zich bewust moeten zijn van dit vooroordeel, omdat uiterlijke schoonheid nu eenmaal niet betekent dat iemand daadwerkelijk meer gekwalificeerd is voor het werk. ‘Als we onze vooroordelen herkennen en opener zijn over hoe veelvoorkomend ze zijn, zijn we beter in staat ons te wapenen tegen de invloed ervan.’

Nu hoort een geintje of een beetje plagen er op z’n tijd gewoon bij. Plagen gaat over en weer en gebeurt tussen mensen die aan elkaar gewaagd zijn. Misschien niet altijd leuk, maar nooit echt bedreigend. Pesten is eenrichtingsverkeer en ongelijkwaardig. Plagen hoort erbij, pesten niet.

Meer weten? Veel relevante informatie over pesten op het werk vind je op de site van de FNV: www.fnv.nl.

Reageer op dit artikel