nieuws

Van wie moet dat dan?

Geen categorie

Als secretaresse heb jij de zaken graag goed voor elkaar. Je hebt alles onder controle. ‘Perfect geregeld’ is jouw handelsmerk. Dat is ook wat jou zo goed maakt in je werk. Maar hoe zorg je dat het niet ook je valkuil wordt?

Als secretaresse heb jij de zaken graag goed voor elkaar. Je hebt alles onder controle. ‘Perfect geregeld’ is jouw handelsmerk. Dat is ook wat jou zo goed maakt in je werk. Maar hoe zorg je dat het niet ook je valkuil wordt?

Moet ik écht naar die vergadering? Moet ik altijd en overal mijn e-mail checken? Moet ik altijd alles weten? En ja… moet ik het dan maar weer oplossen? Grote kans dat jij deze vragen herkent. Maar van wie moet dat dan? En waarom?

Ja Wolter Bijleveld, bedenker van LSLTN en het boek Loswerken zegt er het volgende over:

‘Natuurlijk, veel dingen moeten ook echt, als je goed werk wilt leveren en je afspraken wilt nakomen. Maar vaak genoeg dénken we ook dat iets moet, of dat het zo hoort. als vanzelfsprekend beslissen en handelen we daarnaar in ons werk. Dat zijn auto-moet-ismen. Zeg ook eens tegen jezelf: ‘dat had je niet hoeven doen’.’

Om uit de maalstroom van je werk te komen, kun je eens kritisch kijken naar de gang van zaken. Bijleveld geeft 8 praktische ideeën die je helpen LOSLATEN. (Zie verder het artikel ‘Leven of geleefd worden op je werk’ in het aprilnummer van Management Support Magazine.)

 

 1. Minsten één keer per week iets laten
  ‘Doe minder, leef meer’. het gaat niet alleen om dingen doen. Het gaat ook om dingen laten. Schrijf voor jezelf op wat je juist niet meer wilt doen. In het Things Not To do-boekje bijvoorbeeld.
 2. Oefen in ‘Nee’ zeggen
  Zeg vooral vaak ‘Ja’. Maar zorg dat je ook goed ‘Nee’ kunt zeggen. Voor je het weet kom je niet meer toe aan je eigen werk. Loslaten betekent dat je ook aardig bent tegen jezelf. Wat gebeurt er als je ook eens voor jezelf kiest en gewoon ‘Nee’ zegt?
 3. Maak een gat in je agenda
  Je agenda volplannen is geen kunst – ruimte maken is stukken lastiger. Dat betekent: keuzes durven maken. Niet overal bij zijn. Niet alles in één week willen proppen. Af en toe een streep zetten. Een afspraak afzeggen. Hollen is best lekker – als je daarna maar even kunt stilstaan. Plan ook dát in!
 4. Bouw een moment ‘nietsdoen’ in
  Gewoon nietsdoen. Laat je smartphone, die aandachtversnipperaar, thuis. Kijk naar de wolken. Of – als je toch in de rij staat te wachten – naar de mensen om je heen. Wie weet wat je dan ontdekt. Vertraag en kom weer tot jezelf. Geniet van het moment.
 5. Relativeer en tel je zegeningen
  Natuurlijk heb je het druk. Je wilt immers zoveel: plannen maken, ambities waarmaken, overal bij zijn,. Tel af en toe ook je zegeningen. Niet altijd bedenken hoe het zou moeten zijn, gewoon even tevreden zijn met waar je al bent.
 6. Laat verwachtingen los
  Het gaat niet zoals je had gedacht. Of je krijgt niet terug wat je had verwacht terwijl je zo je best had gedaan, Verwachtingen kunnen je aardig dwarszitten. Kijk of je die kunt loslaten: ga er open in en zie wat er komt.
 7. Durf te experimenteren
  Alles perfect doen kost je een hoop energie. Zet die control freak in jou een tikkie lager of op stand-by. De energie die je bespaart kun je weer aan andere dingen besteden.
 8. Verwonder je
  Blijf vragen stellen. Verwacht niet meteen antwoorden. Loslaten is vragen de tijd geven. Erop kauwen tot zich een antwoord aandient. Zoeken is vaak interessanter dan vinden.

Reageer op dit artikel