nieuws

Hoe sneller promotie hoe harder de val

Geen categorie

Werknemers die in hun professionele carrière een paar hiërarchische treetjes overslaan, lopen het risico op een grote terugslag wanneer blijkt dat hun nieuwe functie uiteindelijk niet het succes wordt waarop werd gerekend. Terug naar je ‘oude’ niveau? Zie dan maar dat je collega’s je nog serieus nemen.

Werknemers die in hun professionele carrière een paar hiërarchische treetjes overslaan, lopen het risico op een grote terugslag wanneer blijkt dat hun nieuwe functie uiteindelijk niet het succes wordt waarop werd gerekend. Terug naar je ‘oude’ niveau? Zie dan maar dat je collega’s je nog serieus nemen.

Dat zegt Christian Scholtz, columnist bij de Duitse krant Die Welt. Een dergelijke terugval wordt door de omgeving vaak als een complete mislukking beschouwd aldus Scholtz. Het is nog maar de vraag of je in dat geval je eerdere status of autoriteit ooit nog terugwint.

Wie wordt gevraagd of zich laat verleiden tot een onrealistische carrièresprong moet rekening houden met het risico op een diepe val, meent Scholz. De betrokkene wordt in dat geval als ‘loser’ bestempeld en moet een gevoel van absolute vernedering verwerken. De psychologische problemen die daar het gevolg van zijn leiden ertoe dat de persoon in kwestie na ‘de val’ ook op het lagere niveau met moeilijkheden wordt geconfronteerd. 

Het zal absoluut je ego strelen als je de kans krijgt een grote carrièresprong te maken. Toch is het wijs om ook dan op zeker te spelen. Vraag jezelf af of je over voldoende kwalificaties beschikt om op het aanbod in te gaan. Heb je zo je twijfels? Heb dan de moed om het aanbod af te wijzen en blijf lekker zitten waar je zit.

Reageer op dit artikel