nieuws

Waarom is gemotiveerde werknemer toch niet productief?

Geen categorie

Hoewel de meeste medewerkers juist in crisistijd gemotiveerd zijn om zich extra in te zetten, leidt dit vaak toch niet tot de gewenste resultaten. De hoge prestatiedruk zorgt ervoor dat medewerkers uit hun kracht raken.

Hoewel de meeste medewerkers juist in crisistijd gemotiveerd zijn om zich extra in te zetten, leidt dit vaak toch niet tot de gewenste resultaten. De hoge prestatiedruk zorgt ervoor dat medewerkers uit hun kracht raken.

Dat constateert Martine Laudy, psycholoog bij Right Management. Leidinggevenden ondervinden volgens Laudy steeds meer moeite om het beste uit hun medewerkers te halen. Zij moeten steeds vaker harder aan de kar trekken om dezelfde resultaten te behalen.

De stress door de aanhoudende economische crisis en het feit dat na een reorganisatie vaak hetzelfde werk moet worden gedaan door minder mensen, leidt er volgens Laudy toe dat medewerkers niet het beste uit zichzelf en elkaar halen en zo de teamprestaties negatief beïnvloeden.

Laudy: “Medewerkers worden bang om te falen en schieten door in onproductief gedrag. Ze werken te hard, te snel of te onzorgvuldig, ze nemen te weinig tijd voor planning en sociale contacten en gaan teveel pushen om zaken gedaan te krijgen. Dat zorgt dan weer voor fouten, misverstanden en conflicten. De synergie die nodig is om daadwerkelijk succesvol te zijn is hierdoor vaak ver te zoeken.”

Lees op PW|de Gids wat je als werknemer van een manager nodig hebt om in flow te komen >

Reageer op dit artikel