nieuws

Slechts 29% van toiletten bacteriologisch schoon

Geen categorie

Met de hygiëne van Nederlandse toiletten is het nog steeds slecht gesteld. Bijna driekwart van de openbare toiletruimtes voldoet niet aan de hygiënische maatstaven en komen bacteriologisch onvoldoende uit de test. Dit blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek, dat jaarlijks door vakblad Service Management wordt uitgevoerd.

In samenwerking met hygiëne-aanbieder Tork werd een bacteriële steekproef verricht in 150 openbare, Nederlandse toiletten. Twee van de vijf onderzochte toiletbrillen bleek besmet met de Entero-bacterie, afkomstig van ontlasting. Ook kraanknoppen (28 procent) en spoelknoppen (19 procent) en deurknoppen (9 procent) zijn hiermee bevuild. Toiletten in de gezondheidszorg kwamen het slechtst uit de test. Op maar liefst de helft van de toiletten is de betreffende bacterie aangetroffen.

Toiletten worden steeds onhygiënischer
Ten opzichte van vorig jaar is er een flinke daling van het aantal schone toiletten geconstateerd. De hygiëne van toiletten in de gezondheidszorg daalde het sterkst: van 45 procent schone toiletten (2012) naar 20 procent. Vooral vervuilde toiletzittingen waren hierbij de boosdoener.

Openbare gebouwen scoren beste
In openbare gebouwen (gemeentehuizen, sportcomplexen, musea en stations) zijn de schoonste toiletten te vinden. In die categorie werd 33 procent van de toiletten goed beoordeeld, terwijl dat vorig jaar nog 41 procent was. Toiletten in de horeca noteerden nu 31 procent schone toiletten (vorig jaar 33 procent) en terwijl warenhuizen en tuincentra met 25 procent goed scoorden, is dit toch 7 procent minder dan in 2012.

Damestoilet het schoonst
Over het algemeen zijn de damestoiletten het meest hygiënisch: 37 procent van de onderzochte toiletten werd met een voldoende beoordeeld, waar de heren-wc’s in slechts 25 procent van de gevallen door de test kwam.

Reageer op dit artikel