nieuws

Vrouw aan top krijgt meer steun van man dan van vrouw

Geen categorie

Werknemers in organisaties waar vrouwen evenveel kansen hebben als mannen om de top te bereiken zijn vaker tevreden over hun baan. Opmerkelijk is dat mannen zich hier beter over blijken te voelen dan vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Michigan State University en de Florida State University.

Het onderzoek maakt duidelijk dat de werktevredenheid van mannen sterker toeneemt dan die van vrouwen wanneer zij in een organisatie werken waar vrouwen de top kunnen bereiken. Volgens onderzoeker Susan Linz voelen mannen zich niet bedreigd wanneer vrouwen gelijke kansen hebben om de top te bereiken of wanneer hun baas een vrouw is, maar zien ze dat juist als een indicatie dat ze zelf ook goede carrièremogelijkheden hebben: “Als zij het kan, kan ik het ook.”

Voor het onderzoek werden 6.500 werknemers van 700 werkgevers in de voormalige socialistische landen Rusland, Servië, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan en Kirgizië. “Zelfs in culturen waar vrouwen nog steeds niet als gelijke worden beschouwd is er een positieve link tussen werktevredenheid en gelijke kansen voor man en vrouw. Dat geldt extra sterk voor de jonge generatie.”

Volgens Linz maakt het onderzoek duidelijk dat het belangrijk is om het glazen plafond in organisaties te doorbreken. ”Het is de moeite waard voor bedrijven om een omgeving te creëren waar vrouwen de kans hebben om de top te bereiken. Grotere medewerkertevredenheid betekent hogere productiviteit, hogere winst en een gezonde bottom line.”

De Monitor Talent naar de Top 2012 toont aan dat er in Nederland een toename is van het aantal vrouwen in de top ondanks de recessie. Vooral de houding van de CEO blijkt cruciaal te zijn om de weg te effenen voor vrouwen. Ook moeten managers bewust zijn van de voordelen en het belang van diversiteit voor de organisatie.

Bron: PW|de Gids

Reageer op dit artikel