nieuws

Combinatie werk en zorg nog altijd moeilijk

Geen categorie

Het kabinet gaat bekijken hoe school- en werktijden en verlofregelingen beter op elkaar kunnen aansluiten. Ook wil het de kinderopvang flexibeler maken en ervoor zorgen dat werknemers makkelijker afspraken kunnen maken over flexibel werken.

Het kabinet gaat bekijken hoe school- en werktijden en verlofregelingen beter op elkaar kunnen aansluiten. Ook wil het de kinderopvang flexibeler maken en ervoor zorgen dat werknemers makkelijker afspraken kunnen maken over flexibel werken.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kondigde dat onlangs aan na afloop van een bijeenkomst over het combineren van arbeid en zorg. Hij borduurt met zijn plannen deels voort op initiatieven van zijn voorgangers.

Juist in een tijd van vergrijzing hebben we al het talent en alle potentie nodig op de arbeidsmarkt, vindt Asscher. “We moeten ons land zo inrichten dat iedereen kan meedoen aan het arbeidsproces. En ook in een tijd van vergrijzing verdienen onze kinderen de zorg van hun ouders en onze ouders de zorg van hun kinderen.”

Asscher gaat daarnaast bekijken of contracten in de kinderopvang flexibeler en dus goedkoper kunnen worden. Desnoods komt hij met wetgeving. De minister wijst erop dat problemen met het combineren van werk en zorg tot veel stress en gezondheidsklachten leidt. “Ook is het patroon waarbij de vrouw de meeste zorgtaken vervult nog lang niet doorbroken”, aldus Asscher.

Asscher heeft zelf ervaren dat het combineren van werk en zorg niet altijd makkelijk is en dat’ hoon soms je deel is’. Hij verwijst naar anonieme kritiek van oppositiefracties in De Telegraaf omdat hij een pensioenoverleg zou hebben laten schieten om met zijn kinderen Sint Maarten te vieren. Hij kreeg daarop ‘een enorme stroom adhesiebetuigingen’.

Volgens GroenLinks brengen de uitspraken van Asscher een initiatiefwet van CDA en GroenLinks over het wettelijk recht tot thuiswerken of flexibel werken dichterbij. “Minister Asscher is een geëmancipeerde man die erin slaagt een drukke baan te combineren met voldoende tijd voor zijn gezin. Maar veel mensen kunnen niet zelf hun werktijden kiezen of besluiten een ochtend vanuit huis te werken. Daarom is het essentieel dat onze wet mensen meer mogelijkheden biedt om werk te combineren met zorg”, zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

Reageer op dit artikel