nieuws

Meer salaris graag

Geen categorie

Meer salaris graag

In het onderzoek van vorig jaar gaven veel respondenten aan dat ze graag een vast contract wilden, dat was toen belangrijker dan een hoger salaris. Dit jaar ligt dat anders: ruim een kwart wenst een hoger salaris. En dat is gek genoeg een goed teken: het betekent dat je je waarschijnlijk minder zorgen maakt over de financiële toestand van je organisatie.

Inkomen is gestegen met…
Personal assistant: 2,9%
Officemanager: 1,7%
Managementassistent: 1,1%
Secretaresse: 0,6%
Afdelingssecretaresse: 1%
Directiesecretaresse: 0,9%
Secretaresse lid raad van bestuur: 0,6%
Secretaresse voorzitter raad van bestuur: 1%

Arbeidsmarktpositie
Ruim 32% van de respondenten meent dat haar arbeidsmarktpositie is verslechterd, 7% vindt dat deze is verbeterd en 61% zegt dat deze gelijkgebleven is.

Koopkracht
Gemiddeld heb je 1,4% aan koopkracht ingeleverd. De consumentenprijzenindex is 2,5% in 2012. Je kunt dus 2,5% van je salarisstijging of -daling aftrekken. Afgezet tegen een gemiddelde loonstijging van 1,1% betekent dit dat je 1,4% aan koopkracht hebt ingeleverd.

Best betaalde banen
Waar is het meest te verdienen? Werk in de Technische Adviesbureaus wordt het beste beloond. Daar verdien je gemiddeld 55.000 euro. Het salaris hangt natuurlijk samen met de zwaarte van je functie. Per functie volgt hier een terugkoppeling van de salarissen per sector.

Secretaresse voorzitter Raad van Bestuur: zakelijke dienstverlening
Secretaresse lid Raad van Bestuur: dienstverlening
Directiesecretaresse: transportsector
Afdelingssecretaresse: transportsector
Secretaresse: industrie
Managementassistent: industrie
Officemanager: dienstverlening en industrie
Personal assistant: zakelijke dienstverlening

Tip
Secretaresses zijn dienstverlenend en ondersteunend en zullen niet vaak iets voor zichzelf opeisen. Heb je gemerkt dat er geen rek is in je salaris? Denk dan eens aan een andere investering: een opleiding of training. Zo snijdt het mes aan twee kanten: jij breidt je vakkennis en competenties uit en dat is een waardevolle aanwinst voor zowel jezelf als je werkgever. Bekijk de nieuwe Opleidingenbrochure 2014 maar eens.

Het complete artikel met alle uitkomsten lees je in het decembernummer van Management Support Magazine.

10 tips voor salarisonderhandelingen
Functiewaardering
Wat kan ik doen als te weinig uitdagend werk heb?
Boek: Een functie met toekomst
Training: Future Proof Skills

Reageer op dit artikel