nieuws

Laad jezelf op in slechts vijf seconden

Geen categorie

De kracht van ultrakorte pauzes

Het is veel efficiënter om jezelf regelmatig een pauze te gunnen. Steeds maar doorgaan vreet immers energie en vermindert de kwaliteit van je werk. Met korte pauzes laad je je accu op. Zo blijf je beter in balans, ook op hectische dagen. Zo’n pauze hoeft echt niet lang te duren. Een half uurtje. Een kwartiertje. Een pauze van slechts een paar minuten kan al wonderen verrichten voor een juiste energiebalans. Toch kan het nóg korter…
De allerefficiëntste pauze is superkort: zo’n vijf seconden maar. Ja echt, haast minder dan een zucht. Vijf seconden is, gemiddeld genomen, de duur van één enkele adembeweging. Twee seconden in-, en twee seconden uitademen. Plus een seconde waar er noch een inademing, noch een uitademing is. Hoe kort ook, die vijf luttele seconden helpen je lichaam en geest te ontspannen. Je hartslag vertraagt. Je spieren ontspannen zich. Daar hoef je niets extra’s voor te doen. Je hoeft er enkel aandacht aan te schenken. Dat is alles. Hoe vaker je zo’n minipauze door de dag heen kunt rijgen, hoe minder spanning zich opbouwt. Elke keer dat je bewust kunt zijn van één enkele adembeweging, schenkt je zelf een bijzonder cadeau: wat vriendelijke aandacht voor jezelf.

Triggers om ultrakort te pauzeren
Does adviseert: “Koppel ontspannen momenten aan een dagelijkse gewoonte of activiteit.” Er is altijd wel een terugkerende taak die je als trigger kunt gebruiken. Ongeacht het soort werk dat je doet. Bijvoorbeeld elke keer:

• als je voor een stoplicht staat
• als je op een liftknopje drukt
• als je op ‘Save’ drukt om een computerbestand op te slaan
• als je het woord neemt in een vergadering
• als je iemand een hand geeft
• als je een deur openduwt
• als je de auto in zijn achteruit zet

Slimmer werken
In slechts vijf seconden train je je aandachtsspier. Oefen geduldig en volhardend voor, tijdens en na het werk. Je zult merken dat u steeds vaker een alerte, frisse doorstart kunt maken, ook op dagen die veel van je vragen. Zo bescherm je jezelf tegen het ongemerkt wegvloeien van energie en voorkom je dat het werk je uitput. Als dat niet slimmer werken is!

Informatie: doesmindful.nl

Reageer op dit artikel