nieuws

Welk bedrijf past bij jou?

Geen categorie

Je voelt het af en toe wel kriebelen op je huidge werkplek en bent toe aan een nieuwe uitdaging en een andere omgeving. Maar waar zit jij nou écht op je plek? Wil je weten welk bedrijf bij jou past? Stel jezelf de volgende drie vragen.

Je voelt het af en toe wel kriebelen op je huidige werkplek en bent wel toe aan een nieuwe uitdaging en een andere omgeving. Maar waar zit jij nou écht op je plek? Wiol je weten welk bedrijf bij jou past? Stel jezelf de volgende drie vragen.

Vraag 1. Non-profit of profit?
De eerste keuze die je kunt maken is non-profit of profit. In een commerciële omgeving ligt de nadruk vaak meer op resultaten en prestaties. Het is belangrijk om klanten snel en goed te helpen. Dat betekent aanpakken, klantgericht werken en soms een stapje meer zetten. Bij (semi)overheidsorganisaties is de organisatie vaak meer op de inhoud en op de regels gericht. Processen zijn vaak gestructureerd. Winst maken staat niet voorop. Je draagt bij aan zaken die in het algemeen belang zijn.

Vraag 2. Welke branche?
Vergelijk een advocatenkantoor en een marketingbureau. Het zijn allebei bedrijven in de commerciële hoek, maar ze verschillen sterk van uitstraling. Ook binnen de (semi)overheid zijn er grote verschillen. Een gemeente is anders dan een universiteit. Er zijn nogal wat verschillende sectoren waarin je aan de slag kunt. Om je keuze te maken helpt het om te kijken welke branches jou aanspreken. Misschien heb je affiniteit met de zorg of vind je de financiële dienstverlening interessant. Steeds vaker kun je ook kiezen voor een organisatie die internationale contacten heeft. Wil je graag in Nederland blijven, maar vind je het interessant om contact te hebben met mensen in het buitenland? Dan is een dergelijk bedrijf misschien wat voor jou.

Vraag 3. Een klein of een groot bedrijf?
In een klein bedrijf kun je vaak zo bij de baas naar binnen lopen. Er is een informele sfeer en je krijgt meer verantwoordelijkheid en meer verschillende taken. Nadeel is dat je veel aan het werk bent met dezelfde mensen. Als het met iemand niet klikt, zit je wel aan die persoon vast. Bij grote bedrijven zijn de processen vaak meer vastgelegd. Ze hebben meer ruimte om bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Dat betekent dat het werk zelf meer gespecialiseerd is. Een voordeel van een groot bedrijf is dat je meer ontwikkelmogelijkheden hebt. Bovendien zijn er meer collega’s om mee te netwerken en te lunchen.

Werk is een belangrijk deel van je leven, daarom kun je het maar beter naar je zin hebben. Steek daarom vooraf energie in het vinden van de juiste match. Dat doe je door op een rijtje te zetten wat jij prettig vindt in je werk. Richt je daarbij niet alleen op wat je graag wilt doen in je functie, maar kijk ook naar de sfeer waarin je wilt functioneren en de branches die jij interessant vindt. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mensen die je meer kunnen vertellen over de plekken waar jij misschien zou willen werken. Informeer je ook goed via internet en stel zelf vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Op die manier vind jij het bedrijf wat bij jou past.

TIP: zoek mensen in je omgeving die werken bij bedrijven waar jij interesse in hebt. Vraag hen hoe het is om in een klein of groot bedrijf te werken. Of hoe het hun bevalt in de betreffende sector. Daar word je heel veel wijzer van.

Wil je je kans op een baan vergroten? Zoek dan naar sectoren waar groei plaatsvindt. Niet op alle plekken in de economie gaat het slecht. Er zijn nog steeds bedrijven die groeien. Als je bedenkt dat Nederland meer dan 800.000 bedrijven telt, moet het raar lopen wil er voor jou niets te vinden zijn. Doe de bedrijfskeuzetest op www.123test.nl/bedrijfskeuze en kijk welke bedrijven binnen jouw profiel passen.

Dit artikel verscheen eerder in Management Support Magazine nummer 6, juni 2013. Auteur Linda van der Wal.

Reageer op dit artikel