nieuws

6 uur per dag werken, 8 uur betaald worden

Geen categorie

Zes uur per dag werken maar wel betaald krijgen voor de volle acht uur. Wie wil dat niet? Ambtenaren in de Zweedse stad Göteborg mogen meedoen aan een experiment waarbij de werktijd tot zes uur per dag wordt gereduceerd. Zo hoopt de stad banen te creëren, het ziekteverzuim terug te dringen, de efficiëntie op de […]

Zes uur per dag werken maar wel betaald krijgen voor de volle acht uur. Wie wil dat niet? Ambtenaren in de Zweedse stad Göteborg mogen meedoen aan een experiment waarbij de werktijd tot zes uur per dag wordt gereduceerd.

Zo hoopt de stad banen te creëren, het ziekteverzuim terug te dringen, de efficiëntie op de werkvloer op te voeren en uiteindelijk ook nog eens geld te besparen. In sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg is er geen gebrek aan personeel, maar is vastgesteld dat hoe langer men werkt hoe inefficiënter men wordt.

De test zal uitgevoerd worden met twee verschillende departementen waarvan een als test- en het andere als controlegroep zal dienen. De ene groep zal zes uur werken; de andere de gebruikelijke zeven. Beide groepen ontvangen daarvoor hetzelfde salaris.

Een eerste test die in een autofabriek in de stad is uitgevoerd leverde alvast hoopvolle resultaten op, zegt vice-burgemeester Mats Pilhem in de krant The Local.
Eens de test voorbij zal het ziekteverzuim en de fysieke en mentale gesteldheid van de deelnemers worden onderzocht om te kijken of kortere werkdagen een reële optie vormen.

Göteborg is overigens niet de eerste stad in Zweden die dit experiment uitvoert, Verschillende delen van Zweden hebben al met een kortere werkdag geëxperimenteerd. Een echte doorbraak is er nog niet.

Bron: Express.be

Reageer op dit artikel