nieuws

Vrouw steeds vaker hoger inkomen dan partner

Geen categorie

Vrouwen zijn vaker dan enkele jaren geleden hoofdkostwinnaar. Vooral jonge vrouwen brengen geregeld het belangrijkste inkomen binnen. In 2012 was bij 19% van de paren van 15 tot 65 jaar de vrouw de hoofdkostwinner; in 2002 was dat nog bij 13% het geval. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder paren zonder […]

Vrouwen zijn vaker dan enkele jaren geleden hoofdkostwinnaar. Vooral jonge vrouwen brengen geregeld het belangrijkste inkomen binnen.

In 2012 was bij 19% van de paren van 15 tot 65 jaar de vrouw de hoofdkostwinner; in 2002 was dat nog bij 13% het geval. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder paren zonder (thuiswonende) kinderen komt het het meest voor dat de vrouw meer verdient. Bij 23% van deze stellen had de vrouw in 2012 een hoger inkomen dan haar partner. 10 jaar eerder was dat 17%.

Vooral jonge vrouw brengt meeste brood op de plank

Hoe jonger de voornaamste kostwinner is, hoe vaker het een vrouw betreft, constateert het statistiekbureau. Zo was onder paren zonder kinderen met hoofdkostwinners tot 35 jaar in 2012 ruim 30% een vrouw.

Ook bij stellen met jonge kinderen wordt het belangrijkste inkomen de laatste tijd steeds meer binnengehaald door de vrouw (16% in 2012 tegen 10% in 2002). Dit komt doordat steeds meer vrouwen evenveel blijven werken na de geboorte van hun eerste kind. Ook zijn vrouwen steeds vaker hoger opgeleid dan hun mannelijke partner.

Volgens het CBS hangt het percentage vrouwelijke hoofdkostwinners bij paren verder samen met het aandeel vrouwen dat meer uren werkt dan de partner. In 2002 werkte nog 10% meer uren; een decennium later was dat ruim 12%. Hierbij speelt de situatie op de arbeidsmarkt ook een rol. Zo steeg in het begin van de crisis in 2009, toen de werkloosheid bij mannen sneller opliep dan onder vrouwen, het aandeel vrouwen dat meer werkte dan hun partner met 1 procentpunt.

Bron: pwdegids.nl

Reageer op dit artikel