nieuws

En? Lekker gewerkt?

Geen categorie

Veilig en gezond werken: dat is de zorgplicht van de werkgever en het recht van de werknemer. Nu zul jij denken dat jij geen last hebt van een ongezonde werkplek. Jouw biotoop is hoogstwaarschijnlijk de kantoortuin. Als jouw ervaring nu is dat ook daar wel wat aan de arbeidsomstandigheden kan worden verbeterd, hebben wij een paar snelle oplossingen voor je.

Veilig en gezond werken: dat is de zorgplicht van de werkgever en het recht van de werknemer. Nu zul jij denken dat jij geen last hebt van een ongezonde werkplek. Jouw biotoop is hoogstwaarschijnlijk de kantoortuin. Als jouw ervaring nu is dat ook daar wel wat aan de arbeidsomstandigheden kan worden verbeterd, hebben wij een paar snelle oplossingen voor je.

Wat te doen als jouw kantooromgeving niet ideaal is? Een paar snelle oplossingen.

  • Zet planten neer.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en daglicht.
  • Hang een mooie foto of afbeelding van de natuur op.
  • Zet wat persoonlijke spulletjes of foto’s op je bureau.
  • Verlies je regelmatig het overzicht? Ruim je bureau op en organiseer je spullen zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden.
  • Probeer de prikkels door geluid te minderen; sluit jezelf een tijdje af met oordopjes of vraag je collega’s hun telefoons zachter te zetten. De meeste telefoons hebben – behalve een ringtone – ook lampjes. Zo kun je het geluid terugdringen. Wil je je collega’s bewust maken van het effect van hun gedrag op jou (vooral bij geluidsoverlast), en hang je een briefje op als reminder? Formulier dan positief. Dus niet: ‘niet luid telefoneren a.u.b.’, maar ´zachtjes praten´. Dat staat een stuk vriendelijker.
  • De macht van de sociale controle: mensen die het gevoel hebben dat ze in de gaten worden gehouden, gaan normconform gedrag vertonen, ofwel: ze gaan zich beter gedragen. Wat hierbij helpt is even simpel als effectief: zet een paar ogen op je briefje met je verzoek. Zeker weten dat het helpt!
Reageer op dit artikel