vraag & antwoord

Wordt/worden?

Geen categorie

“Collega’s wordt/worden om medewerking gevraagd” – wat is juist? Het lijkt alsof deze zin in het meervoud staat. Dat komt door de aanloop. Daarin staat immers de collega’s en dat zijn er meer dan één. Maar lees je verder, dan wordt duidelijk dat de collega’s niet het onderwerp van de zin is. Het zinsdeel de […]

“Collega’s wordt/worden om medewerking gevraagd” – wat is juist?

Het lijkt alsof deze zin in het meervoud staat. Dat komt door de aanloop. Daarin staat immers de collega’s en dat zijn er meer dan één. Maar lees je verder, dan wordt duidelijk dat de collega’s niet het onderwerp van de zin is. Het zinsdeel de collega’s is namelijk het meewerkend voorwerp. Probeer er maar eens aan voor te zetten: aan de medewerkers.

Wat is dan wél het onderwerp? Het lastige is dat deze zin helemaal geen onderwerp heeft. Zinnen zonder onderwerp staan altijd in het enkelvoud. Dus is de enige juiste optie: De collega’s wordt om medewerking gevraagd.

Jezelf verbeteren op spellinggebied? Kom dan naar de workshop Eerste hulp bij taalkwesties van onze expert Judith Winterkamp.

Reageer op dit artikel