artikel

Zo stel je een goed projectteam samen

Plannen en organiseren

Zoals een succesvol voetbalteam niet voor de helft kan bestaan uit spitsen, zo is succes bij een projectteam niet gegarandeerd als de deelnemers allemaal dezelfde rollen vervullen. De beste teams zijn gemixt. Een overzicht van de verschillende teamrollen die nodig zijn voor een succesvol projectteam. Voorzitter/coördinator De voorzitter houdt de werkwijze van het team onder controle […]

Zo stel je een goed projectteam samen

Zoals een succesvol voetbalteam niet voor de helft kan bestaan uit spitsen, zo is succes bij een projectteam niet gegarandeerd als de deelnemers allemaal dezelfde rollen vervullen. De beste teams zijn gemixt. Een overzicht van de verschillende teamrollen die nodig zijn voor een succesvol projectteam.

Voorzitter/coördinator

De voorzitter houdt de werkwijze van het team onder controle en laat de kwaliteiten van iedereen zo goed mogelijk tot zijn recht komen. Zij is stabiel, dominant, communiceert makkelijk en dwingt respect af. Ze is ook kalm, realistisch, nuchter en kan goed timen.

Vormer

De vormer geeft vorm aan de inspanningen van het team en zoekt naar patronen in discussies. Zij is onrustig, gedreven en durft risico’s te nemen (knopen doorhakken). Zij daagt anderen uit, is productief onder druk maar ook wat snel gefrustreerd (vooral bij klagende mensen).

Plant

De plant heeft vaak plotselinge ideeën, is creatief en fantasierijk, heel intelligent en dominant. Zij roept gemakkelijk weerstand op omdat zij niet zo praktisch is en niet goed met beide benen op de grond staat.

Monitor/waarschuwer

Een waarschuwer analyseert problemen en houdt de ideeën kritisch tegen het licht. Zij is serieus, voorzichtig, intelligent, stabiel en introvert. Zij wantrouwt al te veel enthousiasme en houdt zich in de groep wat op de achtergrond.

Bedrijfsvrouw/-man

Zij is een praktische organisator, die beslissingen in concrete acties omzet. Ze heeft een goed ontwikkeld zelfbeeld en is evenwichtig. Ze kan goed en gedisciplineerd werken en uitstekend organiseren, ook onder druk. Ze houdt niet van speculaties en wil duidelijkheid.

Brononderzoeker

Zij gaat op zoek naar ideeën, ontwikkelingen en informatie buiten de deur en heeft goede contacten buiten het team. Ze is ontspannen, extravert, sociaal en pikt snel goede ideeën op.

Groepswerker

De groepswerker stimuleert en ondersteunt anderen, bevordert de communicatie en de teamgeest. Zij kan mensen samenbrengen, kan goed luisteren en (non-verbale) signalen waarnemen. Dat maakt haar geschikt als leidinggevende.

Zorgdrager/afmaker

Zij zorgt ervoor dat niets wordt overgeslagen, volgt iedereen, is oplettend en zorgelijk en heeft een sterke persoonlijkheid. Ze is gevoelig voor stress (ook van de groep) en is wel eens te veel servicegericht.

Specialist

De specialist bezit een onvervangbare specialistische kennis en ervaring. Ze bemoeit zich in een groep niet met veel zaken, tenzij het over haar vakgebied gaat.

TIP: Meer weten over hoe je een goed projectteam kunt opzetten en mobiliseren? Schrijf je dan in voor onze nieuwe training POWER Projectassistent. 

Bron: Secretaresse Assistent Wijzer – Werken in projecten. 

Reageer op dit artikel