blog

Ochtendritueel voor een productieve dag

Plannen en organiseren

Een ochtendritueel kan fijn zijn; de manier waarop je je ochtenden doorbrengt heeft veel invloed op je productiviteit en dus op de kwaliteit van de rest van je dag!

Ochtendritueel voor een productieve dag

Opstaan voordat de zon opkomt, 10 minuten hardlopen, een gezond ontbijtje maken en ook nog even mediteren: hoe doen al die succesvolle ondernemers dat toch? Hoewel zo’n ochtendritueel heel prettig klinkt, lijkt het wellicht een minder goed idee als de wekker om 5 uur ’s ochtends gaat…

Het is natuurlijk voor iedereen anders. De een vindt het fijn om ’s ochtends onder een koude douche te springen, de ander komt liever langzaam op gang met wat mindfulnessoefeningen. De opruimtips en ideeën hieronder zijn dan ook bedoeld als leidraad: aan de hand hiervan kun je zelf bepalen met welke rituelen jij je productiviteit precies gaat verbeteren.

De avond ervoor

Voorbereiding is het halve werk. Door ’s avonds je werkkamer en slaapkamer op te ruimen, word je een stuk rustiger wakker en kan je je dag met een helder hoofd beginnen. Leg je kleding voor de volgende dag vast klaar en bepaal met welke taak je de dag wilt beginnen. Als je wakker wordt zonder precies te weten wat je moet doen, kost het vinden van de juiste taak je zo een extra uur.

Slaap genoeg en op vaste tijden

Je lichaam is gewend aan structuur, en zal dus beter functioneren wanneer je dagelijks rond dezelfde tijd opstaat. Ga dus ook op vaste tijden slapen. Zo voorkom je dat je ’s ochtends te moe bent.

Sta meteen op en geef jezelf voldoende daglicht

Hoe verleidelijk het ook is om nog even te blijven liggen wanneer de wekker gaat: je lichaam krijgt zo gemengde signalen en wordt daardoor niet 100% actief. Stap meteen uit bed wanneer de wekker gaat en open de gordijnen om jezelf bloot te stellen aan het daglicht. Je hersenen worden zo direct geactiveerd en daar profiteer je de hele dag van.

Drink water

Omdat je lichaam ’s nachts geen water binnenkrijgt, is het belangrijk om je dag te beginnen met een flinke hoeveelheid water. Laat de koffie nog even staan, en drink eerst een halve tot hele liter water. Zo wordt je lichaam lekker wakker en krijg je op een natuurlijke manier energie – grote kans dat je die koffie niet eens meer nodig hebt!

Beweeg

Of je nu een rondje hardloopt, een aantal stretchoefeningen doet of je dag begint met yoga: van beweging wordt je hele lichaam wakker, en zo heb je de hele dag meer energie. Emoties zijn direct gelinkt aan hoe je je lichamelijk voelt: een energiek lijf zorgt dus direct voor productievere hersenen!

Mediteer

Door je even volledig af te sluiten voor negatieve gedachten en prikkels, kun je uiteindelijk veel meer hebben. Een aantal minuten mediteren kan al een groot verschil maken.

Maak een planning

Ga zitten en bepaal wat je precies wilt gaan doen vandaag. Wat moet er gebeuren? Wat wil je daar nog aan toevoegen? Wat zijn je doelen voor vandaag? Wie niets plant, laat zich leiden door wat erop zich afkomt – en dat is allesbehalve efficiënt.

Sluit je af voor afleiding

Grote kans dat het checken van Facebook een groot deel uitmaakt van je ochtendritueel, maar wist je dat dit je productiviteit kan verlagen? Het is niet alleen afleidend, het kost ook negatieve energie omdat je je misschien ergert aan zaken of kwaad maakt over alle ellende in de wereld. Probeer je positieve energie zo lang mogelijk te bewaren.

Begin met de juiste taak

Heb je ’s ochtends de meest geniale ideeën? Begin je dag dan met creatieve taken. Als je creatieve brein wat later op gang komt en je je ’s ochtends liever focust op taken die concentratie nodig hebben, ga je daarmee aan de slag.

Negeer je inbox

Ik hoor je denken: Ben je gek?! Mailtjes checken lijkt een logisch begin van je dag, maar al die nieuwe verzoeken leveren alleen maar stress op, wat de rest van je werkdag zal beïnvloeden. Laat het je productiviteit niet in de weg zitten, en check je mailtjes pas wat later op de dag.

Auteur: Karen Visser | New Broom

Reageer op dit artikel