blog

Hokjesbestanden

Plannen en organiseren

Eén keer per week doe ik vrijwilligerswerk. Ik help mensen in een vervelende, soms schrijnende financiële situatie. Ik help hen starten met een digitaal huishoudboekje en doe boodschappen met hen. We gaan samen op zoek naar bijna gratis producten of diensten.   

Hokjesbestanden

Er zijn verschillende redenen waarom ik ben begonnen als vrijwilliger. Eén van de redenen is dat ik het heerlijk vind om chaos te ontwarren en helderheid te bieden in een financiële situatie. En dat ik daarmee iemand help en wat gelukkiger maak.

Brigitte is een van de mensen die ik begeleid in het herstructureren van haar huishoudboekje. Brigitte is 56 en heeft altijd een eigen kraam gehad op een markt in Amsterdam. Het is voor haar nooit aan de orde geweest om zich te verdiepen in de digitale wereld. In onvervalst Amsterdams zegt ze: “Ik legde gewoon mijn knaken op tafel”. Maar ze staat wel degelijk open voor vernieuwing en verandering en daar ben ik blij mee. Het valt namelijk niet altijd mee om iemand als Brigitte te begeleiden in de digitale wereld.

Als secretaresse moet ik goed kunnen schakelen, zowel op papier als digitaal. En af en toe gaat het mij zelfs te snel: zoveel vernieuwingen binnen organisaties en programma’s en er wordt steeds een wiel opnieuw uitgevonden. En dat alleen om het onszelf ‘makkelijker’ te maken… Met Brigitte moet ik echt beginnen met de basis en dat is eigenlijk wel even fijn. Even geen Excel-bestandjes en programma’s open en van links naar rechts met je muis en met een telefoon in je andere hand de vraag beantwoorden waarom de koffiemachine geen bekers meer geeft…

Brigitte vraagt wat ik doe en ik vertel haar over mijn passie voor lijstjes en het organiseren van bijeenkomsten. Ik laat Brigitte even spelen met een Excel-bestand met inkomsten en uitgaven. Intussen kletsen we wat en ze zegt: “Zo, mijn wasmachine is afbetaald! Dat kan ik ook van mijn lijssie schrappen. Hoe doe je dat nou in dat hokjesbestand?”

Ik glimlach en laat zien hoe het moet. Heerlijk die Brigitte. Zij laat mij zien dat ik zo nu en dan uit mijn ‘hokjesbestanden’ moet stappen om overzicht te krijgen in mijn eigen lijsten. Ik geef haar dan ook een compliment. “Ach wijffie,” zegt ze, “als marktvrouw heb ik veel geschreeuwd wat ik te koop heb, maar als ik geen zin had, schreeuwde ik gewoon niet. Kon ik rustig effe kijken wat ik had verkocht en wat ik eventueel zou moeten inkopen.”

Brigitte was even mijn tool in timemanagement. Ik hoef ook niet altijd te roepen dat ik ‘hokjesbestanden’ heb of het juiste telefoonnummer. Soms kan ik ook af en toe mijn mond houden en een lijstje maken op papier met decemberinkopen.

Gaby Madiredjo is secretaresse  bij de VU en werkt op het secretariaat van de faculteit Rechtsgeleerdheid. Als vrijwilliger bij De Regenbooggroep zet ze zich in voor mensen die financiële problemen hebben.

Reageer op dit artikel