blog

Discussie over lean

Plannen en organiseren

Discussies in en over het secretaressevak zijn er genoeg. Of de functienaam belangrijk is bijvoorbeeld, met name de verschuiving van ‘secretaresse’ naar ‘assistant’. En of ‘lean’ wel zo vernieuwend is.

Discussie over lean
Fotograaf: Kees Winkelman

Schrijver Thomas Verbogt had daar een duidelijke mening over: hij vond het maar niks. In zijn kernachtige, persoonlijke columns kijkt hij sowieso met verbaasde blik naar ‘nieuwetijdse’ woorden, en enigszins melancholisch geeft hij toch de voorkeur aan het ouderwetsere secretaresse.

Anderen, met name managementondersteuners zelf, vinden de naam het minst belangrijk: het gaat om de inhoud van de functie, je taken en verantwoordelijkheden. Daar valt zeker iets voor te zeggen, want er is geen functietitel die qua invulling van taken zó kan verschillen. In de ene organisatie voert een secretaresse taken uit die in een ander bedrijf onder een officemanager vallen, en vice versa.

Lean

Pas las ik op Managementsite.nl ook een discussie over ‘lean’: het is niets nieuws onder de zon. Afgestoft en opnieuw in de etalage gezet als splinternieuwe managementterm, een modewoord. Oude wijn in nieuwe zakken dus, en die stelling kreeg veel bijval. Een gril waar ook scrum en agile onder vallen; planborden, weekstart, sprints en experimenten. Management is topsport, dat blijkt.

Maar het punt is: het maakt niet uit. Ook al is het iets bekends met een nieuwe naam, het kan een uitbreiding betekenen van je taken en competenties. Of zoals directiesecretaresse Annelie Peters in haar best practice over lean het zegt: “Ik kan buiten mijn comfortzone taken oppakken. Het secretaressevak verandert en dit soort taken kunnen mijn functie versterken.”

En projectmanager Loe Kessels: “Met lean besparen we zelf tijd die we kunnen gebruiken om managers met nieuwe taken te ontzorgen. Tijd besparen met lean helpt ons om het initiatief te houden, zodat we ons vak en onszelf naar een hoger plan kunnen tillen. Zo zorgen we ervoor dat we relevant blijven, ook in de toekomst.”

Waarvan akte. Het draait altijd om de inhoud, niet om de naam ervan. Logisch blijven nadenken, je boerenverstand gebruiken, kritisch zijn – en zien wat je kunt besparen met efficiënter werken.

Het enige wat steeds hetzelfde blijft, is de drang naar continue verbetering.

Reageer op dit artikel