blog

Werk jij door in de kerstvakantie?

Plannen en organiseren

Sommige mensen tekenen er met liefde voor: doorwerken in de laatste weken van december. Het heeft namelijk ook voordelen dat er veel mensen afwezig zijn. Niet in de laatste plaats omdat het een stuk rustiger is en je – in theorie – veel geconcentreerder kunt doorwerken. Hoe werk je lekker door?

Werk jij door in de kerstvakantie?

Houd je ambities realistisch

Het zou geweldig zijn als je je complete mappenstructuur kunt opschonen en herindelen, zodat je in het nieuwe jaar begint met een schone digitale lei. Alle conceptdocumenten verwijderd, alle definitieve documenten netjes bij elkaar. Maar hoeveel werk is dat eigenlijk?

Maak onderscheid tussen je wensenlijstje en je planning. Je wensenlijstje mag zo lang zijn als je arm, zo lang je er maar keuzes uit maakt: welke activiteiten deze vakantie leveren je het meeste op, na afloop? Ga daarop inzetten.

Wees niet het doucheputje van het team

Zorg dat je op Derde Kerstdag niet verbijsterd staart naar een regen van e-mails waarin je wordt gevraagd om dezer dagen ook ‘even’ dit en dat en zus en zo aan te pakken. ‘Fijn, want jij bent er toch!’

Uhm… Water stroomt naar het laagste punt, maar rottaken ook als je niet uitkijkt. Je collega’s en je leidinggevende kunnen best dingen aan je vragen, maar laat je niet strikken om de K-klus van het jaar nog even te tackelen. Bah.

Jouw insteek hoeft niet die van een ander te zijn

Misschien vind jij het heerlijk om lekker te knallen in die twee weken – maar er kunnen ook collega’s zijn die bewust een lagere versnelling kiezen en juist genieten van ‘even geen druk op de ketel’.

Zo lang dat naast elkaar kan bestaan is het prima; maak de collega die om de haverklap komt buurten met een kopje koffie wel duidelijk dat jij géén tussendoorpauze van een uur wilde nemen.

Overschat je eigen discipline en drive niet

Hoe zeer je je ook verheugt op lekker klussen afhandelen met ‘Driving home for Christmas’ blèrend op de achtergrond; ook bij jou kan de energie even minder zijn. Accepteer dat je niet elke dag van die twee weken er vol tegenaan kunt gaan.

Gun jezelf ook rust en oplaadtijd; beperk je werktijd bijvoorbeeld tot de tijd tussen 10 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags, of ga elke dag lekker buiten de deur lunchen. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

Werk ze!

(Ben jij wel lekker vrij? Dan is mijn blog ‘Hoe je maximaal geniet van je Kerstvakantie’ meer van toepassing voor je.)

Karen Visser

Auteur

Karen Visser | New Broom | vaste trainer Management Support | werkplektrainer | professional organizer

Zij geeft onder andere de Slimme werkgewoontes-training via ‘blended learning’: zowel thuis als in een bijeenkomst. [nieuw!]

Reageer op dit artikel