blog

Beter samenwerken begint bij vertrouwen

Plannen en organiseren

Beter samenwerken begint bij vertrouwen

Jaren geleden kreeg mijn vriend te horen dat hij een knieoperatie moest ondergaan. Toen ik hem vroeg of ik de operatie mocht uitvoeren keek hij me vol ongeloof aan. Natuurlijk mocht ik dat niet! Dus vroeg ik hem: “Vertrouw je me niet ofzo?” Hij vertrouwde me wel. Alleen niet om een knieoperatie uit te voeren.

Meer snelheid door vertrouwen

Vertrouwen hebben in en van je collega’s is heel belangrijk. Als je niet zeker bent over hoe je een taak uit moet voeren zul je niet snel om hulp vragen bij een manager of collega als je die niet vertrouwt. En je hoeft er niet op te rekenen dat de samenwerking met je collega’s van het secretariaat goed verloopt als er geen vertrouwen is.

Stephen M.R. Covey schreef de bestseller ‘The Speed of Trust’. Hij stelt hierin dat vertrouwen zorgt voor snelheid. Als jij iemand een taak toevertrouwt en die persoon beloont jouw vertrouwen, werk je veel sneller dan wanneer het vertrouwen bij een van de partijen ontbreekt.

De vier kernen van vertrouwen

Waar is vertrouwen dan op gebaseerd? Covey identificeert vier kernen van geloofwaardigheid:

 1. Integriteit: integriteit is meer dan regels volgen. Het is meer dan eerlijkheid. Het omvat ook congruentie, bescheidenheid en moed.
 2. Intenties: jouw intentie is je plan of doel – je motief, je agenda, je gedrag.
 3. Capaciteiten: capabele mensen zijn geloofwaardig. Capaciteiten zijn meer dan vaardigheden, ze omvatten ook talenten, attitude, vaardigheden, kennis en stijl.
 4. Resultaten: je geloofwaardigheid is gebaseerd op de resultaten die je bereikt. Maar, omdat je alles goed kan doen en toch kan falen, is het belangrijk je resultaten vooraf nauwkeurig te definiëren.

Samenwerking met je collega's verbeteren?

Samenwerking met je collega's verbeteren?

Als een van de vier kernen van geloofwaardigheid niet aanwezig is, hebben mensen minder vertrouwen in je.

Terug naar het voorbeeld van de knieoperatie van mijn vriend. Ik denk niet dat hij twijfelde aan mijn integriteit en intenties. Toch kwam ik duidelijk tekort als het gaat om mijn capaciteiten als orthopedisch chirurg. Uiteraard had ik ook geen resultaten geboekt op dit vlak.

Onderzoek het vertrouwen in jouw werkrelaties

De vier kernen zijn een kort en krachtig eerste hulpmiddel om in relaties eens te checken waar het aan schort. Neem hierbij ook jezelf onder de loep. Niet om jezelf te straffen, maar wel om concreet te maken wat er nu écht speelt. De volgende vragen helpen daarbij:

 • Zoek je weleens uitvluchten en ben je niet helemaal eerlijk als je werk niet af is?
 • Heb je toch af en toe een ander motief om iets te doen dan je naar de buitenwereld aangeeft?
 • In hoeverre werk jij om je vaardigheden te verbeteren?
 • Wat zijn nou echt de resultaten die je boekt? En: welke resultaten boek je (nog) niet?

Meer vertrouwen in jou

Wil jij dat mensen meer vertrouwen hebben in jou? Volgens Covey zijn er dertien gedragingen die het vertrouwen van anderen in jou verbeteren. Denk hierbij aan transparant zijn, fouten meteen recht zetten, zorgen voor resultaat en verantwoordelijkheid nemen. Je kunt ze alle dertien vinden op de site van Consistently Great. De gedragingen hebben te maken met je karakter, competenties of een combinatie van beide.

Het allerbelangrijkste bij dit alles blijven je intenties. Want als je met vertrouwen aan de slag wilt om iets bij de ander gedaan te krijgen en je bent niet oprecht, dan bereik je het tegenovergestelde effect. Je integriteit en intenties zijn en blijven altijd de basis.

Ook werken aan het vertrouwen op jouw secretariaat?

Kom naar de workshop Vertrouwen op het secretariaat tijdens de Management Support Workshopdagen op 9, 10 en 11 april in Utrecht. Marion Reijerink geeft je concrete handvatten om beter te kunnen samenwerken. Na afloop van de workshop:

 • Weet je meer over de verschillende soorten vertrouwen
 • Ken je de 5 pijlers van vertrouwen
 • Heb je inzicht in welk concreet gedrag vertrouwen kan bevorderen
 • Weet je welk gedrag voor jou op dit moment belangrijk is
 • Stel je een actieplan op om (nog) meer vertrouwen te creëren

Of volg één van de andere vijftig inspirerende en leerzame workshops. Alle informatie vind je op de site van de Management Support Workshopdagen.

Reageer op dit artikel