nieuws

Vertragingen wekken ergernis

Plannen en organiseren

Tijdverlies door vertraging van de vlucht en wachten op bagage vormt een bron van ergernis voor zakenreizigers.

Tijdverlies door vertragingen en wachten op bagage vormt een bron van ergernis voor zakenreizigers.

VERLOREN TIJD

Zakenreizigers hebben de grootste hekel aan vertragingen onderweg. Dit blijkt uit een onderzoek van American Express onder zakenreizigers. De tijdfactor is van het grootste belang voor zakenreizigers: tijd die verloren gaat bij het wachten op het vertrek van een vliegtuig of bij de bagage-afhandeling kan niet worden benut om zaken te doen. Aan ongemakken als te weinig beenruimte en een slechte service ergeren de zakenreizigers zich minder. Op de tweede plaats van ergernissen staan verkeerde reserveringen door hotels en de hoge kosten van telefoneren op de hotelkamer.

Reageer op dit artikel