nieuws

Kerstpakket en bedrijfsuitje straks cadeautje uit eigen zak?

Plannen en organiseren

Het bedrijfsuitje, een bloemetje voor de jarige, de fiets van de zaak of een kerstpakket; nu nog zijn er tientallen regels en bepalingen die vaststellen wie wat wanneer onbelast vergoed mag krijgen. Maar vanaf 1 januari 2015 vallen alle vergoedingen en verstrekkingen onder de werkkostenregeling. Dat lijkt nog ver weg. Tóch moet daar nu al over worden nagedacht, want wie niet oplet wordt straks geconfronteerde met de (hoge) rekening. 

Het bedrijfsuitje, een bloemetje voor de jarige, de fiets van de zaak of een kerstpakket; nu nog zijn er tientallen regels en bepalingen die vaststellen wie wat wanneer onbelast vergoed mag krijgen. Maar vanaf 1 januari 2015 vallen alle vergoedingen en verstrekkingen onder de werkkostenregeling. Dat lijkt nog ver weg. Tóch moet daar nu al over worden nagedacht, want wie niet oplet wordt straks geconfronteerde met de (hoge) rekening.

In de werkkostenregeling draait nu (bijna) alles om de werkplek. Ook de parkeerplaats en de fietsenstalling vallen daaronder. Wie nu een feestje geeft op de werkplek, of dat nou op kantoor, in de werkplaats, de fietsenstalling of de parkeergarage is, mag de kosten daarvoor onbelast laten. Maar wordt datzelfde feestje extern gegeven, dan moet 100 procent van de kosten worden belast.

Bestaan de activiteiten daarentegen deels uit een seminar of workshop die voor het werk nuttig is, dan zijn de kosten voor dat gedeelte aan te merken als een gerichte vrijstelling en dus niet belast. Dat klinkt als jargon maar is wél belangrijk. Ook voor jou als secretaresse is het niet verkeerd je te verdiepen de regels en bepalingen met betrekking tot de werkkostenregeling. Jij bent immers de poortwachter waarbij de bonnetjes worden ingeleverd!

Meer weten? In het septembernummer van Management Support Magazine lees je over de wetten en de regelingen en wat die allemaal betekenen.

Reageer op dit artikel