nieuws

Herrie in de kantoortuin

Plannen en organiseren

Ben je net drie minuten geconcentreerd aan het typen, word je weer afgeleid door iemand die aan je bureau komt met een vraag. Na een kort gesprek typ je vol goede moed verder. Maar dan begint het bureau naast je te trillen en te bliepen. Leuk, van die collega’s die hun smartphone vergeten mee te […]

Herrie in de kantoortuin

Ben je net drie minuten geconcentreerd aan het typen, word je weer afgeleid door iemand die aan je bureau komt met een vraag. Na een kort gesprek typ je vol goede moed verder. Maar dan begint het bureau naast je te trillen en te bliepen. Leuk, van die collega’s die hun smartphone vergeten mee te nemen naar een vergadering. Ondertussen draait de printer achter je overuren – arme boom – en beginnen de collega’s drie bureaus verderop een gesprek over de traktaties van hun kinderen. Je zucht eens diep. Concentratie.. wat is dat? In deze luidruchtige kantoortuin krijg je dat in ieder geval niet voor elkaar. Tijd om een lege vergaderruimte op te zoeken. Of om een dagje thuis te werken.

Herkenbaar? Je bent lang niet de enige: geluidsoverlast op kantoor komt veel voor. Zeker als je in een kantoorpand werkt met glas en beton en je ook nog eens een flexplek hebt. Uit onderzoek van het Center for Peoples and Buildings (CfPB), opgevraagd door NRC Q, blijkt namelijk dat die werkplekken het meest luidruchtig zijn.

Fijn, zo’n kantoortuin

Het CfPB doet in samenwerking met de Technische Universiteit Delft al jarenlang onderzoek naar de werkomgeving van grote kantoorpanden in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers op flexibele werkplekken een stuk minder tevreden over het omgevingsgeluid zijn dan mensen die werken in ‘cellenkantoren’, die ouderwetse kantoren met een gang waaraan iedereen zijn eigen kamertje heeft. Op kantoren met aparte kamers is 46 procent van de ondervraagden tevreden over het geluid, op flexwerkplekken ligt dat percentage maar liefst 10 procent lager. Bij ontevredenheid lopen de percentages nog meer uit elkaar (bekijk hier de grafiek).

Tips

Werken in open kantoorruimtes: het bevordert de productiviteit dus niet. Maar wat doe je als je aan een groot stuk werkt, er geen vergaderzaal beschikbaar is en thuiswerken ook niet tot de mogelijkheden behoort? Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen om geluidsoverlast op kantoor te beperken.

  1. Zet planten neer. Planten schijnen de geluidsoverlast tot wel 5 decibel te kunnen beperken. Je moet wel weten waar je ze neerzet: planten die in een hoek geplaatst worden, hebben bijvoorbeeld meer effect dan planten in het midden van een kantoortuin. Dit komt omdat geluid meestal terug de kamer in wordt gekaatst door de muren en deze beweging wordt door de aanwezige planten geabsorbeerd of gebroken.
  2. Spreek stilte-uren af. Bijvoorbeeld dat er de eerste twee uur van de werkdag alleen wordt overlegd op fluistertoon. Besprekingen of telefoongesprekken worden tijdens die uren ergens anders in het gebouw gevoerd.
  3.  Luister naar muziek. Voor sommige mensen werkt het goed om zich voor omgevingsgeluid af te sluiten met muziek, maar niet iedereen stelt dit op prijs.
  4. Hou regelmatig pauze. Mensen die geen pauze houden, raken sneller overprikkeld en kunnen zich steeds slechter afsluiten voor geluid.

Meer lezen

Kantoortuinen belemmeren productiviteit
Te veel rookpauzes en 9 andere irritaties op kantoor
Kantoortuin maakt ‘schokkend’ ziek

Reageer op dit artikel