nieuws

Zo krijg je een geolied team

Plannen en organiseren

Ben je teamleider van het secretariaat en verloopt de samenwerking niet optimaal? Tijd om jezelf een aantal vragen te stellen. De antwoorden helpen je om van je team een geoliede machine te maken. 1. Ontdek de groepsdynamiek Hoe gedraagt de groep zich als geheel? En welke bijdrage leveren individuele teamleden? Goede leiders zorgen ervoor dat […]

Zo krijg je een geolied team

Ben je teamleider van het secretariaat en verloopt de samenwerking niet optimaal? Tijd om jezelf een aantal vragen te stellen. De antwoorden helpen je om van je team een geoliede machine te maken.

1. Ontdek de groepsdynamiek

Hoe gedraagt de groep zich als geheel? En welke bijdrage leveren individuele teamleden? Goede leiders zorgen ervoor dat ze altijd het beste halen uit hun team. Je moet er dan wel eerst achter zien te komen hoe de ander in elkaar zit, hoe de groepsdynamiek het gedrag beïnvloedt en hoe teamleden reageren in iedere fase van de ontwikkeling van een team.

Vraag: heb je zicht op ieders bijdrage aan de groepsdynamiek?

2. Zorg voor heldere communicatie

Dat is van vitaal belang voor het welbevinden van alle teamleden. Een informeel gesprek bij de koffieautomaat kan al helpen! Daarnaast is het aan te bevelen om digitale communicatiemiddelen vooral ter ondersteuning te gebruiken. Maak daarom goede afspraken te maken over het gebruik van bijvoorbeeld tablets en smartphones.

Vraag: waar komt de voorkeur voor bepaalde communicatiemiddelen vandaan en hoe voorkom je dat ze ruis veroorzaken?

3. Zet in op effectieve teammeetings

Je leiderschapskwaliteiten laten zich zien in de effectiviteit van vergaderingen en overleggen. Voor een succesvolle bijeenkomst betrek je ieder teamlid actief vanuit zijn of haar persoonlijke kwaliteiten. Vergeet niet om van tevoren duidelijk te maken wat je van alle teamleden aan inzet verwacht en welk resultaat je gezamenlijk per agendapunt moet bereiken.

Vraag: wat moet ik veranderen waardoor bijeenkomsten meer energie opleveren dan kosten?

4. Vergroot de netwerkvaardigheden

Alle teams, ongeacht doel of grootte, zijn tot op een zekere hoogte afhankelijk van hun netwerkvaardigheden. Dat wil zeggen dat je teamleden hun formele en informele contacten binnen en buiten de organisatie optimaal inzetten. Dat vraagt om netwerkvaardigheden die je teamleden kunnen aanleren. Als zij die actief inzetten, voorzien zij het team als geheel van waardevolle steun.

Vraag: wie kan ondersteuning gebruiken qua netwerkvaardigheden?

5. Stimuleer kennisdeling

Geen enkel teamlid of team is een eilandje. Als je de efficiency wilt verhogen, moet je over en weer informatie delen. Tussen teams, teamleden en de rest van de organisatie. Het ontbreken van open communicatie staat een succesvolle samenwerking en co-creatie in de weg. Stimuleer je teamleden dus vooral om naar buiten te treden met kennis die mogelijk relevant is voor anderen.

Vraag: wat heb je nodig voor meer open communicatie en kennisdeling binnen je team?

Tip

Meer weten over groepsdynamiek binnen teams, hoe je een secretaressepool opzet, innoveert en hoe je een geolied team creëert? Bekijk dan de volgende trainingen: Teamleider secretariaat en Top teamleider secretariaat.

Meer lezen

Netwerken: de regels [Vakbase]
Feedback geven en ontvangen: dit zijn de regels
Tien tips om goed leiding te geven [Vakbase]

Reageer op dit artikel