nieuws

Gouden tips voor een netwerkgesprek

Plannen en organiseren

“Netwerken is: bereid zijn je eigen netwerk en kennis open te stellen voor die ander”, stelt netwerkspecialist Cecil Penso in Management Support Magazine editie juni. “Je komt iets brengen in plaats van halen.” Netwerken is een belangrijk marketinginstrument. Toch vinden veel mensen het lastig om een netwerkgesprek aan te gaan en dit verder uit te […]

Gouden tips voor een netwerkgesprek

“Netwerken is: bereid zijn je eigen netwerk en kennis open te stellen voor die ander”, stelt netwerkspecialist Cecil Penso in Management Support Magazine editie juni. “Je komt iets brengen in plaats van halen.”

Netwerken is een belangrijk marketinginstrument. Toch vinden veel mensen het lastig om een netwerkgesprek aan te gaan en dit verder uit te bouwen. Dat begint al bij de entree van een netwerkborrel. Het eerste wat je waarschijnlijk doet is de ruimte scannen naar bekenden. Daar loop je vervolgens snel naar toe en je denkt: gelukkig, ik ben onder de pannen. “Om nieuwe mensen te leren kennen moet je jezelf voorstellen. De manier waarop je dat doet is bepalend voor je succes”, zegt Penso.

Netwerkgesprek

“Voorbeeld: zeg ‘Goedemiddag, ik zag u gezellig staan praten, laat ik eens kijken of ik me bij uw groepje kan aansluiten. Laat ik me even voorstellen.’ Niemand zal je dan afwijzen. Wat je vervolgens echter niet mag doen is het gesprek overnemen. Durf even stil te zijn en luister goed naar de anderen. Vervolgens stel je een vraag zoals: ‘Wat zijn voor jou belangrijke ontwikkelingen in het vak?’ Daar praten de meeste mensen graag over. Iedereen heeft namelijk zijn eigen verhaal. Dan vraag je: ‘Hoe speel je in op die ontwikkelingen als organisatie?’ en daarna ‘Wat betekent het voor jouw functie?’ Ik noem dat trechteren. Je begint algemeen en eindigt specifiek. Je zult herinnerd worden als een prettige gesprekspartner. Mensen vinden het fijn om over zichzelf te vertellen en jij hebt dat mogelijk gemaakt door het stellen van de juiste vragen.”

Gouden tips

Voor netjes inbreken in een gesprek volg je onderstaande stappen en stel je trechtervragen.

Inbreken

  • Benader in het zicht en maak oogcontact.
  • Spreek aan: “Goedemorgen” (even korte stilte) “Mag ik u even onderbreken?………. laat ik me aan u voorstellen.”
  • Voorstellen (duidelijk en rustig) en luister goed naar de naam van de ander.
  • Hand geven, herhaal naam van de ander.
  • Stilte: …. naam … ik onderbrak jullie.
  • Let op je houding, oogcontact en enthousiasme.

B-vragen

Hoe kun je een gesprek starten en op gang houden? Door de ander te laten praten met behulp van het stellen van open vragen. Als je een antwoord krijgt, stel dan minstens één extra vraag op dat antwoord. Dan toon je gemeende interesse en aandacht, want je zult goed moeten luisteren om die extra vraag te kunnen stellen.

  • Branche – Wat zijn voor u/jou de belangrijkste ontwikkelingen in de branche?
  • Bedrijf – Wat betekent dat voor uw/jouw bedrijf?
  • Beleid – Hoe spelen jullie daar op in?
  • Bijzonderheden – Wat doe je als je niet aan het werk bent aan sport of hobby’s? Zo leer je de persoon achter de zakenrelatie kennen en kun je haar/hem beter in je netwerk plaatsen.

Lees het volledige interview met Cecil Penso en leden van de NVD en EUMA in Management Support Magazine juni 2015.

Reageer op dit artikel